Home

Achtergrond 139 x bekeken

Saakasjvili tekent vredesakkoord

De Georgische president Michail Saakasjvili heeft vandaag een vredesakkoord ondertekend dat een einde moeten maken aan de strijd met Rusland.

Dat zei hij vandaag tijdens een gezamenlijke persconferentie in Tbilisi met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice.

Rice was naar de Georgische hoofdstad afgereisd om steun te betuigen aan Saakasjvili en hem het voorstel te overhandigen. De Franse president Nicolas Sarkozy is de architect van het vredesinitiatief. Eerder deze week stemde de Russische president Dmitri Medvedev in met het zespuntenplan.

Rice zei tijdens de persconferentie dat de Russische troepenmacht zich ,,onmiddellijk'' terug moet trekken uit Georgië. Ze verweet Medvedev dat hij zijn belofte, dat de Russen hun militaire operaties in Georgië zouden staken, heeft gebroken.

Volgens Saakasjvili, die het akkoord na lang aarzelen ondertekende, ,,zien we de duivel vandaag de dag recht in de ogen''. Hij verweet de westerse landen dat ze niet krachtig genoeg hebben gereageerd op het Russische militaire optreden en Georgië niet lid hebben gemaakt van de NAVO. Vooral het ,,zwijgzame'' Europa moest het ontgelden bij de soms emotioneel sprekende president.

Die begon vorige week een militaire operatie in de afvallige en pro-Russische regio Zuid-Ossetië. Het Georgische leger werd vervolgens in de pan gehakt door het Russische leger, dat vervolgens zijn operaties op Georgisch grondgebied voortzette.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.