Home

Achtergrond 166 x bekeken

PvdA'ster: medische zorg verschilt te sterk

De overlevingskansen bij ernstige ziektes verschilt te sterk per EU-land, vindt PvdA'ster Dorette Corbey in het Europees Parlement woensdag.

In Nederland is de overlevingskans voor vrouwen met borstkanker 77 procent, in Frankrijk is dat een aantal procenten hoger, maar in Slowakije is dit aanzienlijk lager: 57,9 procent.

"Op dit moment hangen je overlevingskansen bij bijvoorbeeld kanker af van wáár in Europa je woont. Dit kan niet, we moeten ernaar streven dat iedereen de beste kansen krijgt'', vindt Corbey. Bij prostaatkanker ligt de overlevingskans in Wenen zelfs 40 procent hoger dan in Warschau, aldus een studie in The Lancet Oncology.

Corbey heeft de Europese Commissie woensdag gevraagd alle beschikbare medische kennis te bundelen. Die moet dan beschikbaar komen voor alle patiënten. Zo'n gegevensbank bestaat al enigszins als online bibliotheek van het zogeheten Cochrane initiatief.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.