Home

Achtergrond 213 x bekeken

Pootgoedexport scoort onder gemiddelde

De achterstand in de pootgoedexport heeft tot het einde geduurd.

Dat blijkt uit de definitieve cijfers van de Pootaardappel Contact Commissie (PCC) over het afgelopen seizoen. Jan van Hoogen (Agrico) en Jan Hoogenboom (HZPC) hadden dat reeds voorspeld. "Dit kon je zien aankomen", zegt Hoogenboom, financieel manager bij aardappelhandelshuis HZPC. De totale export komt op 654.129 ton. "De Europese uitvoer liet het met een daling van 32.000 ton afweten", benoemt Hoogenboom een belangrijke oorzaak van de daling. "Een aantal landen kocht simpelweg minder Nederlands pootgoed. Verder heeft ook de grofte van pootaardappelen van de oogst 2006 ermee te maken, dan kom je sneller aan je tonnen."

Een andere verklaring is dat bijvoorbeeld Frankrijk zelf meer pootgoed is gaan telen, waardoor het land op dat gebied steeds meer zelfvoorzienend wordt. Verder speelde het hele exportseizoen mee dat er minder Nederlands product beschikbaar was. "Dat komt door het hoge percentage afkeuringen."

Bovendien bleef de export naar Oezbekistan, die in de staart van het exportseizoen kan plaatsvinden, uit. "Dat is een verschil van 8.000 ton ten opzichte van vorig jaar. Dit zijn incidentele markten. Rusland hoort daar ook bij."

De gemiddelde pootgoedexport over de afgelopen tien jaar is 675.000 ton, rekent Hoogenboom voor. Daarbinnen was 2001 het jaar met de meeste export (720.000 ton) en in 1998 gingen de minste pootaardappelen de grens over (610.000 ton).

Of registreer je om te kunnen reageren.