Home

Achtergrond 179 x bekeken 2 reacties

Politiek drukt stempel op waterschapsverkiezingen

De landelijke politieke partijen hebben zich massaal op de waterschapsverkiezingen gestort.

Bij de 26 waterschappen in Nederland registreerden zich bijna 250 groeperingen met als doel een plek te bemachtigen in het waterschapsbestuur. Ongeveer de helft hiervan bestaat uit landelijke politieke partijen, waaronder CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie, SGP en de PvdD.

Per waterschap doen gemiddeld 9 groeperingen mee met de verkiezingen die van 13 tot en met 25 november zijn. Bij het Hoogheemraadschap van Amstel, Gooi en Vecht, het Hoogheemraadschap van Schieland en De Krimpenerwaard het waterschap Hollandse Delta en het waterschap Rijn & IJssel staan er 12 op de lijst.

Naast de landelijke politieke partijen doen er twee landelijke organisaties mee met de verkiezingen, te weten Water Natuurlijk en de Algemene Waterschapspartij, die in vrijwel alle waterschappen meedoen. Tot slot hebben uiteenlopende regionale groeperingen zich voor de komende verkiezingen laten registeren.

De kandidaten zijn op dit moment van alle partijen nog niet bekend. De indiening van de lijsten met kandidaten vindt uiterlijk 16 september plaats.

Om de kiezer inzicht te geven in de standpunten en belangen van de alle deelnemende belangengroeperingen, worden momenteel een Kieskompas ontwikkeld. Met dit Kieskompas kan men eenvoudig zijn positie ten opzichte van de verschillende partijen bepalen.

De interesse vanuit de politiek voor de waterschappen is het directe gevolg van het nieuwe systeem van verkiezingen dat dit jaar ingaat. Voor het eerst zijn er in alle schappen tegelijk verkiezingen. Een andere belangrijke wijziging is dat bestuurders niet meer op persoonlijke titel gekozen kunnen worden. Er is een lijstensysteem. Kandidaat-bestuurders moeten zich binden aan zo’n lijst. De drie tot vier voor landbouw geoormerkte (‘geborgde’) zetels in elk schap worden verdeeld via de LTO-organisaties.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  teveel idealisten met weinig verantwoordelijkheidsgevoel,kijk maar naar GL

 • no-profile-image

  boerenverstand

  Ik schaam me als Nederlander wanneer ik zo'n artikel lees.Hebben we zo'n kort geheugen. Want waarom is een waterschap eigenlijk niet de eerste bestuurslaag.Omdat altijd na een waterramp ja helaas dan pas weer tot het inzicht komen dat de politiek dit bestuursorgaan heeft uitgeholt.
  En nu is het een strijd van de natuurjongens om hun macht als een wig te gebruiken.Er is niets nieuws onder zon helaas.Alleen wie is nu verantwoordelijk de mensen die nu de propaganda boom op tuigen of nog een stel bestuurders die hun boerenverstand gebruiken. Het wordt spannend.

Of registreer je om te kunnen reageren.