Home

Achtergrond 199 x bekeken

Piloten Transavia dreigen met 'ontwrichtende acties'

De piloten van vliegmaatschappij Transavia.com dreigen vanaf woensdag "ontwrichtende acties'' te voeren als zij vandaag niet tot een cao-akkoord kunnen komen met hun werkgever.

Dat heeft de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), de vakbond die 90 procent van alle piloten vertegenwoordigt, gister gezegd.

Een groep van 110 Transavia-piloten, een kwart van de vliegers in dienst van het bedrijf, zette het dreigement gistermiddag kracht bij door voor het gebouw van Transavia.com hun ongenoegen over het lopende onderhandelingsconflict te uiten. De cao-onderhandelingen begonnen in januari.

De piloten willen, naast een salarisverhoging, na lange vluchten een overnachting in de stad waar zij landen. Bovendien stellen zij steeds minder vertrouwen in het managementteam van Transavia.com te hebben. Volgens een zegsman van de VNV komt dit onder meer doordat de vliegmaatschappij weinig coulant omgaat met snipperdagen.

"We krijgen steeds vaker het gevoel dat Transavia weinig moeite doet de geest van de vorige cao-afspraken na te leven'', stelt de vakbond. "Transavia is geen betrouwbare werkgever meer.'' Over de precieze aard van de acties wil de woordvoerder nog geen uitspraken doen. "Maar het zal niet blijven bij stiptheidsacties.''

Transvia.com meldt in een reactie op het dreigement "dat de VNV dit al een paar weken roept''. "Wij willen heel graag werken aan een oplossing voor het conflict'', stelt een zegsvrouw. "Maar aan een aantal eisen van de piloten kunnen we simpelweg niet voldoen. Transavia is een bedrijf met een smalle winstmarge. Wij kunnen de financiële last van overnachtingen voor alle piloten op lange vluchten simpelweg niet dragen. Dat loopt in de miljoenen euro's per jaar.''

De dreiging met opzegging van het vertrouwen in het management van Transvia komt voor de vervoerder 'uit de lucht vallen'. Ook deze kwestie komt dinsdag tijdens de nieuwe onderhandelingen ter sprake.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.