Home

Achtergrond 312 x bekeken 30 reacties

Ongeluk met kind op boerderij vaak door verboden werk

Ongelukken op boerderijen met oudere kinderen komen vaak door werk dat voor hen verboden is of alleen onder toezicht mag, zoals rijden op een trekker of werken met gevaarlijke machines.

Jaarlijks belanden ongeveer 130 kinderen van 14 tot 18 jaar op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis door een ongeval op een agrarisch bedrijf. De helft is werkgerelateerd.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de Arbeidsinspectie vandaag publiceert. De inspectie van het ministerie van Sociale Zaken noemt het onaanvaardbaar dat kinderen vaak werk doen dat voor hen is verboden. Daarom gaat ze hierop extra scherp letten met de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw. Deze bezoekt jaarlijks tienduizenden agrarische bedrijven. Ook gaat de Arbeidsinspectie met de agrarische sector bekijken hoe de situatie kan worden veranderd op boerderijen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arend

  het grootste geluk is nog dat die ongelukken ook weer weggaan na een bedrijfsbezoek.hoe je het ook went of keert,ze hebben toch nergens begrip voor.

 • no-profile-image

  gait

  zo kun je altijd wel wat verzinnen. kinderne die op straat spelen kunnen net zo goed gewond raken. Waarom zou dat dan op een agrarisch bedrijf nooit kunnen gebeuren? Dit terwijl ze vaak vader of familie helpen. En vaak leren ze er alleen maar van. Bijvoorbeeld beter auto rijden dan mensen die nog met 18 jaar nog niet eens de pedalen van een voertuig kennen.

 • no-profile-image

  Lot

  Wat is werkgerelateerd. Niets doen lijdt wellicht tot minder ongelukken, maar of men daardoor gelukkiger wordt betwijfel ik ten zeerste. De reactie van Henk Harfsen spreekt mij wel aan.

 • no-profile-image

  merien

  vooral in de tijd van aardappelen rooien vallen er verschillende slachtoffers die ergens tussen bekneld zitten of worden overreden door een trekker of rooier ,,je zal dat later maar tegen je kind moeten vertellen (je hebt een kromme klauw omdat ik je heb verplicht toen je klein was grond uit de aardappelen te rapen en toen ben je tussen een rol gekomen met je hand)

 • no-profile-image

  hans

  Volgens mij komt onze huidige minister van landbouw ook van de boerderij. Ik kan echter toch niet zeggen dat ik nou zo vrolijk van haar wordt.

 • no-profile-image

  L.

  Ik ben het er zeker meeeens dat ongelukken moeten geprobeerd worden te vermijden, maar ik denk dat elke vader die zijn kinderen aan het werk zet op een boerderij ook wel zuinig is op zijn kinderen en daar toch op een speciale manier van houd. Je ben daar dan toch voorzichtig mee...!! Thuis hebben wij een quad en wanneer de koeien uit de wei gehaald moeten worden is het ongeveer vechten wie het mag doen.. zelfs mijn broertje van 5 wil het graag doen, en stelt ook allemaal vragen over het werk op de boerderij. Er is toch niks mooier als hij nu al gewoon op zijn manier meehelpt met zijn traptrekker, en over een paarjaar ook op ons eigen land kan rijden met een trekker en machine... Hij weet van sommige machines meer dan ik(18) of herinnert me soms aan dingen die ik nog moet doen.. Maar mijn vader zorgt echt wel dat hij niet in gevaar komt als hij eventueel later wat mag doen hoor!!

 • no-profile-image

  gait

  merneer C. Wat je zegt klopt. Maar is het juist niet iets moois van het boerenleven? Namelijk hetbeleven van het leven op de boerderij?.

  Juist op de boerderij is alle ervaring wel welkom. En kan een kind of puber meemaken wat echt het werk inhoud. En zo een betere keuze maken over wel of niet overnemen. Dus niet met 18 jaar pas laten meedraaienen laten beslissen. Want stel dat de geschiedenis heel goed was en het nu een paar jaar slechter is? dan maak je misschien verkeerde keuzes. En ik doe zelf ook een agrarische opleiding. Daar zit ook een jongen bij die 17 is en nog nooit thuis heeft gemolken? moet hij dan nog via melklessen voor het melkdiploma leren melken? dat moet toch thuis kunnen?

 • no-profile-image

  jos

  Henk ik ben het met helemaal met jouw eens. Kijk maar eens naar programma's als ingang oost. Als daar iets van jeugd binnen komt dan hebben ze vaak hun kwetsurens opgelopen met hun "waaghalsige" capriolen in het verkeer of op hun skateboard (kan ook niet goed gaan als je het kruis van je broek bijna tussen je enkels hebt hangen ;)) Ik denk dat wanneer de controlerende amtenaren betaald zouden worden uit een pot die gevuld wordt door het bespaarde geld op ziektekosten / letselschade hun boterham maar karig belegd is. Versta me niet verkeerd ieder ongeluk is er een teveel maar preventie kan ook met een beetje boerenverstand.

 • no-profile-image

  Willem

  Het is natuurlijk van levensbelang, dat kinderen op de boerderij door hun ouders goed worden begeleid. En als er vriendjes zijn dat er dubbel wordt opgelet, want er schuilen op een erf heelveel gevaren, maar de boeren en boerinnen zijn zich dat zeker bewust.
  Uit ervaring weet ik, dat kinderen van de boerderij graag geziene werknemers zijn, omdat ze handig zijn en weten want aanpakken is . De AID hoeft zolang het werken op eigen terrein gebeurd geen extra controles uit te voeren. Het berijden van de openbare weg is en blijft verboden.

 • no-profile-image

  melkboer

  Henk je hebt gelijk. Vroeger kregen de kinderen oogstverlof om het landbouwbedrijf in de benen te houden.
  Dit is zelfs nu nog wettelijk zo geregeld.
  Nu wil de overheid aan deze sterke poot van het gezinsbedrijf gaan zagen. Natuurlijk kleven er risico's aan arbeid, maar ook aan bergbeklimmen, vechtsporten, duiken en noem maar op.
  Dat de overheid de ongevallencijfers van de afgelopen jaren eens afzet tegen de toename van ongevallen in de sport.
  Als de overheid iets wil doen dan zou ze programma's als "Jackass" moeten verbieden en (de ouders van) tieners met messen op zak achter slot en grendel moeten zetten.
  Nee, die durft men amper aan te spreken en hiervoor worden perperdure begeleidingsprogramma's en slappe praatclubs voor opgericht

 • no-profile-image

  henk

  heel goed, stuur de AID maar weer langs.
  Misschien is het eens nuttig om te bedenken wat de jongeren doen als ze niet helpen op het bedrijf. Juist ja, met de brommer/motor crossen, naar de stad uitgaan/zuipen etc..
  Misschien belanden er dan nog wel veel meer in het ziekenhuis. Ongelukken moet je proberen te voorkomen maar je kunt ze nooit uitsluiten en het is toch zot om als er ergens iets gebeurt de hele boeren bevolking weer met die stompzinnige AID-ers op te zadelen!!. Daar krijg je echt geen ongeluk minder om.

 • no-profile-image

  Dirk

  Ik heb leren werken toen mijn stadse schoolmaten zaten te lanterfanten. Dan kan er een ongelukje gebeuren. Als je niets doet heb je dat probleem niet.
  Het is appels met peren vergelijken.
  Het kan alleen niet zo zijn dat kinderen van 12 jaar een trekker van 80 pk op de openbare weg besturen. Dat gebeurde bij ons ook niet.

 • no-profile-image

  peter

  terwijl boerenkinderen lekker aan het werk zijn op de boerderij gaan stadse kinderen lekker tussen de auto's voetballen, of voor internet met webcam dingen doen waar ze hun hele leven last van kunnen blijven houden. Laat de overheid zich daar maar druk over maken. noem tractoren gewoon speelgoed en plaats het begrip ergens tussen de de skateboardes, trampolines, skates, etc.
  Voor de goede orde in ben zelf boer, vader en leerde van kindsbeen af met landbouwmachines te werken. en inderdaad ging het wel eens (bijna) fout. maar ik ben blij dat mijn vader mij vanaf ongeveer 6 jaar leerde met machines te werken. Zelf denk ik dat als deze boerdrijkinderen op hun 18 e beginnen met autorijden zij veiliger rijden als hun leeftijdgenoten die nog nooit iets bestuurd hebben dat groter was als hun fiets.

 • no-profile-image

  dirk

  Zo krijg je wel steeds minder opvolgers gerrit,en dat is wat ze willen.

 • no-profile-image

  Nou Dirk, het kan ook wel zijn, dat jouw stadse schoolmaten toen studeerden en ons nu de wetten voorschrijven en het beleid mede bepalen. Snap je? Ik heb ondertussen wel geleerd, dat je met het "leren werken op de boerderij"vaak nog niet eens zo hoog op de maatschappelijke ladder belandt. Nee, uit eigen ervaring weet ik, dat daar wat anders voor nodig is.

 • no-profile-image

  anneke

  gelukkig hebben ze weer wat gevonden om op de landbouw te zanikken en in een kwaad daglicht te stellen.
  Laten ze liever als op mensen als bijv. kamerlid Duivendak letten.

 • no-profile-image

  Dirk

  Precies Hans, zij komt van de boerderij, maar haar adviseurs zijn vaak stadse deskundigen. Zij zelf weet niets, is volkomen afhankelijk van haar ambtenaren. Het zou voor ons beter zijn als het andersom was. Dan ging het op het ministerie tenminste weer om de boer ipv het aan de gang houden van het ambtelijke apparaat.

 • no-profile-image

  peter

  Beste C,
  de reden dat ik van kindsafaan met machines leerde werken was niet uit economisch oogpunt of omdat ik moest maar omdat ik wilde. Om die zelfde reden mag mijn kind ook vroeg leren om op de boerderij te werken, als ze dit wil. niet om economische redenen of om een knecht uit te sparen. maar omdat het goed kan zijn voor hun. maar alleen als ZIJ dit wil. als ze niet wil en een ander beroep kiest, vind ik dit prima en staat er als ik 65 ben een bord te koop op het erf.

 • no-profile-image

  Jij hebt nogal doorgeleerd, he Dirk? Weet jij toevallig waar eigenlijk het grootste gedeelte van onze comsumenten wonen? Dus waar de grootste groep mensen woont, die uiteindelijk de produkten koopt die van de door ons geproduceerde grondstoffen zijn gemaakt?

 • no-profile-image

  c

  ik zeg altijd maar tegen me zoon leer maar hoe je machines kan laten rijden in plek van dat je er zelf mee kan rijden. en daar moet elke agrarische ondernemer maar eens over nadenken, door te lage prijzen moet het hele gezin meewerken, het was beter dat we allemaal een knecht aan konden nemen zodat we dat op die manier niet meer hoeven te doen, en de liefde erin kweken voor het vak is niet verkeerd, maar niet goed op die manier. dat hebben ze met de meeste van ons vroeger ook zo gedaan en daardoor gaan er zo veel tegen heug en meug door net juist. als we onze kinderen boer willen laten worden moeten ze eerst gewoon kind kunnen zijn, en het ondernemersschap leren in plek van op trekkers te rijden. een trekker is voor mij een gebruiksvoorwerp wat rendabel moet zijn en heb ze niet omdat ik ze zo leuk vind. een transporteur zijn kinderen zitten ook niet voor hun 18e op een vrachtwagen. een boekhouder gata zijn vak ook pas leren na zijn 18e en ga zo maar door. de landbouw moet eens van deze hiearchie afstappen want het is met de machines niet meer als vroeger. en leifed voor het vak kweken bij je kind is misschien mooi maar romatiseer dat niet bij ze want dan krijgen ze straks hetzelfde wat vele nu nog hebben. dat ze nl door de liefde van het vak niet willen stoppen terwijl het soms beter is

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...mijn oom verongelukt met de combine toen ik 12 was...
  ... mijn vader zijn hand verloren in de boxenvuller...
  mijn kind.... nu 12.... toch op de heftruck
  en de tractor.... WAAROM??!!! ... is Plasje
  een ontaarde moeder ...: NEEN
  omdat het zo groeit, omdat het niet anders kan en omdat de solidariteit van
  kinderen op familiebedrijven grenzeloos!
  is en dat MAAKT ZE ONDERNEMERS!!!
  maar als moeder zeg ik U : zo moet het
  dus niet altijd!, maar dat is AAN ONS!zo-
  lang niemand mij kan uitleggen, met kanker in mijn lijf, waarom ik goede
  vaste arbeidskrachten naar huis moest
  sturen die te duur waren en opa van 78
  tot zijn dood en zoon van 12 nu al weer
  'de klappen op moeten vangen' omdat die
  qua uurloon betaalbaar zijn omdat alle
  mee-eters van mijn produkt meer dan de
  helft 'opkanen'en er dus te weinig over-
  blijft voor een normaal arbeidsinkomen
  dan gebeuren deze dingen. En wie dit niet
  toe wil geven is w.s. een betere ondernemer dan ondergetekende en alle
  mooie verhalen van kollega-boeren ten
  spijt : een kind van 16 hoort niet op een
  mestcombinatie van 30 ton of met een 125 PK-tractor aan de weg met 25 ton
  piepers! maar het gebeurt! Waarom :
  vult U het zelf maar in als U durft!!!!!
  We moeten niet de gevolgen bestrijden,
  maar de oorzaak aanpakken en dat
  nu juist is wat onze beleidsmakers nooit
  hebben gesnapt en nooit zullen snappen.
  Het is veel simpeler om 'in de marges'
  te gaan rommelen met regeltjes en weet-
  ten, maar de werkelijke reden : nl. een
  boer werkt voor minder dan de helft van
  een uurloon van welke arbeidskracht dan
  ook, wordt nimmer uitgesproken! en dat
  verklaart ook de honger in de wereld en
  de afhankelijkheid van de primaire producent. Maar soms denkt PLASJE dat
  boeren dit zelf niet eens willen snappen!
  Zo gehecht zijn wij aan ons bedrijf, onze
  'pseudo-vrijheid', onze trots en ons erf...
  het wordt tijd dat de armoede aan energie een ander tijdperk inluidt, want
  zo mijn ouwe heer zei : de bedelstaf hangt geen 3 generaties aan dezelfde
  deur!!!
  ....het ging over kinderarbeid,.... of niet?

 • no-profile-image

  Dirk

  Ik heb doorgeleerd zoals dat heet, maar ben na jaren omzwerven boer geworden. Mijn stadse schoolmaten deden niets terwijl ik gewoon wat boerenwerk verrichte in mijn vrije tijd. Dat is ook het verschil wat ik wil aangeven, de boerenkinderen werken nu vaak in hun vrije tijd wat bij op het bedrijf. Dit mag natuurlijk niet tenkoste van de schooltijd gaan.
  Ik ben het eens met het feit dat te weinig boeren jongeren in beleidsfunkties zitten. Er zijn er genoeg die doorgeleerd hebben en drs, ing of ir zijn, maar deze zitten vaak in het bedrijfsleven. Bij de overheid werken is vaak vies in boerengezinnen, dat is inderdaad jammer. We hebben meer aan een stadse minister van landbouw met boeren beleidsmakers erachter dan andersom.
  Misschien dat wij een volgende generatie zover krijgen.

 • no-profile-image

  L

  Laten we voorop stellen dat er zeker situaties zullen zijn die we ons allemaal voor de geest kunnen halen, waar het maar net goed afliep. Het zij zelf of anderen. Dat er controle is op gevaarlijke situaties daar is niets mis mee. Dat er dan op gewezen word en hulp geboden bij oplossingen, zal er zeker toe bijdragen dat de werkplek veiliger wordt. De leeftijd waarop "kinderen" werk mogen verrichten laat ik in het midden. Mijn mening is, en dan kijk ik naar mijn opvoeding, dat kinderen van 10 á 11 jaar al best wel wat werkzaamheden kunnen verrichten zonder gevaar. Door er vroegtijdig mee geconfronteerd te worden, en met de benodigde begeleiding zullen deze kinderen op latere leeftijd zich beter bewust zijn van gevaren op de werkplek. Met als resultaat bijdragen aan een veilgere werkplek en de kennis weer gebruiken en doorgeven aan jongere. Wie kinderen bewust laat werken in een onveilige situatie, ongeacht hoe druk het ook is, mag van mij een zware boete krijgen.
  Dit geldt zeker niet alleen voor de landbouwbedrijven. Jammer dat dit in de pers zo wordt uitgemeten.

 • no-profile-image

  jo

  dus nu mag ik niet meer helpel op de boerderij? moet ik dan tussen die druks jongens gaan lopen in de stad?

 • no-profile-image

  harm

  de overheid behandelt de argrarische sector gelijk een kleuterklas !!

 • no-profile-image

  c

  tja gait ik moet wel toegeven dat het mooi si als het met de paplepel in gegeven word, maar dat is het net. kinderen moeten allemaal al vroeg een keuze maken van wat ze willen gaan doen later. maar toch zie je altijd wel iets in een kind waar zijn liefde naar uit gaat. ik pak maar de mijne en die zijn nog relatief klein. en ik moet zeggen ze hebben allemaal iets anders wat ze graag doen. en tuurlijk ik kan van vele de gedachte hier volgen ik ben misschien net eender. maar het moet bij iets onschuldigs blijven als ze eenmaal hun keuze gemaakt hebben zal ik ze daar graag bij helpen en stimuleren, want voor je kinderen doe je het uiteindelijk toch

 • no-profile-image

  wout

  Margreet,
  kun je daar nou niet gewoon eens een keer mee ophouden? Een jaar terug had jij ook al zo'n zeurdige weblog. Als je het er niet mee eens bent, ga je maar lekker van een ander weekblad verslaggeefster worden, i.p.v. dit onnuttig geneuzel

 • no-profile-image

  kay

  agd moet alla boeren niet behandelen als kleuters!!

  geen toekomst zonder landbouw !!

  dus door die domme regel mag ik nu niet meer op de tractor rijden !
  loonwerkers zullen minder personeel krijgen door de ztomme weten 16 jaar lichte tractors 18 jaar zware tractor loonbedrijven hebben alleen maar zware machines !!
  wat moet je dan gaan doen lui voor de pc of tv gaan hangen ben blij dat de jeugd buiten komt !!

 • no-profile-image

  rechts is

  Dirk heeft gelijk, je kunt wel minister zijn met een landbouwachtergrond, maar ambtenaren hebben de macht. Dit is geen geheim onder de beleidsmakers. Het slechte in dit land is dat na vier jaar een minister van een bepaalde politieke partij aan de kant gezet kan worden, maar de ambtenaren blijven gewoon zitten. Dit is ook het probleem van Nederland, op de beeldbuis maakt de minister beleid maar de ambtenaren hebben een langere adem dan vier jaar, en maken in principe de dienst uit.
  En als je als rechtse minister ondersteunt, geadviseerd en voorgelicht wordt door een leger linkse ambtenaren, dan wordt je gehersenspoeld, en loop je helemaal stuk.

 • no-profile-image

  gerrit

  Als de arbeidsinspectie gaat toezien op onveilige situaties dan is dat goed!! Maar de betutteling dat men voor een agrarier wil gaan bepalen wat hij zijn kind laat doen op het bedrijf. Hoe onstaat vaak de liefde voor het vee en bedrijf bij het opgroeiende kind? Als ik mijn eigen jeugd bekijk waarin ik haast ben opgergroeid tussen de koeien en op de tractor dan was dat vast niet onveiliger als op een scatebord tussen de auto's in de stad!!!

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.