Home

Achtergrond 162 x bekeken

Ombudsman onderzoekt inspraak bij gemeenten

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer begint een onderzoek naar inspraakprocedures bij gemeenten.

Hij wil weten of gemeenten een goede procedure hebben om naar burgers te luisteren. Brenninkmeijer zegt geregeld klachten te ontvangen over de inspraak bij gemeenten. Klagers vinden dat hun mening nauwelijks wordt meegenomen of dat ze te laat een kans krijgen om te reageren. Het onderzoek richt zich nadrukkelijk op de inspraakprocedure zelf en niet op de uitkomst ervan.

De ombudsman vindt het belangrijk dat burgers hun mening kunnen geven over bijvoorbeeld plannen die hun leefomgeving beïnvloeden. Hij constateert dat de inspraak ondanks vele initiatieven in de praktijk te wensen overlaat. Daardoor blijft de burger achter met het gevoel dat hij niet serieus wordt genomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.