Home

Achtergrond 182 x bekeken

Nieuwe arbeidsvorm voor zelfstandigen

Zelfstandigen, freelancers en interimmers die om wat voor reden dan ook niet met een zogeheten Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) willen werken kunnen vanaf nu ook aan de slag met een Verklaring Uniforce Registratie (VUR).

Het UWV, de Belastingdienst en de Uniforce Group hebben daartoe een overeenkomst getekend, zo maakten zij vandaag bekend. Daarmee is de VUR een nieuwe officiële landelijke arbeidsvorm voor zelfstandigen en hun opdrachtgevers. Volgens de ondertekenaars vormt de VUR "een perfecte invulling voor het grijze gebied'' tussen een arbeidsovereenkomst als werknemer en zelfstandig ondernemerschap.

Veel mensen hebben moeite met een VAR omdat daarbij de hemd van het lijf gevraagd wordt en het beperkend werkt bijvoorbeeld naar nieuwe opdrachtgevers toe. De VUR is een lossere vorm van een arbeidsovereenkomst. Vooral specialisten op het gebied van financiële dienstverlening, personeelsbeleid, automatisering en interim-management worden vaak ingehuurd om hun kennis en ervaring.

Volgens FNV Zelfstandigen en de vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) voorziet de VAR al in de behoefte van zelfstandigen. Alleen zouden die niet goed genoeg op de hoogte te zijn hoe de VAR precies werkt en zou de VAR toegankelijker moeten worden. Daarnaast hekelt directeur Linde Gonggrijp van FNV Zelfstandigen het feit dat UWV en de Belastingdienst de handen ineen slaan met Uniforce, wat een commerciële organisatie is. "Daar zijn wij erg verbaasd over.''

Zowel FNV als PZO vindt dat de VAR op punten verbeterd moet worden, op sommige gebeurt dat ook al. "Maar een nieuwe constructie verzinnen is geen oplossing, maak liever de bestaande beter.'' PZO voegt daaraan toe dat ook uit een evaluatie van de VAR afgelopen voorjaar in de Tweede Kamer zou zijn gebleken dat deze prima werkt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.