Home

Achtergrond 189 x bekeken 11 reacties

Nettowinst Friesland Foods daalt met 50 miljoen euro

De nettowinst van koninklijke Friesland Foods N.V. is in het eerste halfjaar van 2008 gedaald van 79 naar 29 miljoen euro. De netto-omzet is gestegen van 2,4 naar 2,7 miljard euro.

Het bedrijfsresultaat van de onderneming is in het eerste halfjaar van 2008 gedaald tot 64 miljoen euro. De eerste helft van 2007 was dit nog 145 miljoen euro. Friesland Foods wijt de daling aan de margedruk, vooral in Azië, Afrika en het Midden-Oosten, en de extreme stijging van de grondstofkosten in 2007. Door het gefaseerd verhogen van de verkoopprijzen herstellen deze marges zich weer geleidelijk.

In de eerste helft van 2008 is in totaal 252 miljoen euro meer aan melkgeld aan de leden-melkveehouders uitgekeerd dan in dezelfde periode van 2007. Hier is de structurele verhoging van de marktconforme melkprijs per 1 januari 2008 met €0,50 per 100 kilo melk, een totaal bedrag van 13 miljoen euro, bij ingegrepen. Deze verhoging voerde Friesland Foods door om aansluiting te houden bij de ontwikkeling van de melkprijzen in Nederland.

Friesland Foods verwacht in de tweede helft van 2008 verder herstel van de marges door het doorgaan met het geleidelijk verhogen van de verkoopprijzen. In verband met de fluctuerende markten en de vele onzekerheden doet Friesland Foods geen concrete uitspraken over het te verwachten resultaat voor het gehele jaar 2008.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Dit geeft weer vertrouwen voor de toekomst. Een erg teleurstellend resultaat, met een plausibele verklaring.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Friesland foods blijft een fantastische wereldspeler waar we als boeren trots op moeten zijn. We moeten gewoon dankbaar zijn dat deze geweldenaar de melk bij ons op wil halen! Dit jaar het resultaat ietsje minder maar volgend jaar wordt alles beter!!

 • no-profile-image

  hans

  Moeten wij blij zijn dat deze geweldenaar bij ons de melk op wil komen halen. ???
  Ik denk het niet.
  Mijn afnemer moet blij zijn dat hij mijn melk mag komen ophalen.
  Kwestie van anders denken, dat zouden meer boeren moeten doen.

 • no-profile-image

  -

  volgend jaar ietsje beter . dat zeggen ze al vele jaren het word nooit wat met die fabriek .

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Ik heb het een keer eerder gezecht, de melkfabrieken in Nederland is de grooste zwakte van de sector. Wij In Duitsland krijgen nu nog steeds inc. mwst. ergens rond de 40 cent uitbetaald. Naar mijn mening nog te weinig maar nog altijd veel meer als in Nederland.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Toch raar eigenlijk dat in dit artikel gemeld wordt dat Friesland Foods de melkprijzen heeft verhoogd om "om aansluiting te houden bij de ontwikkeling van de melkprijzen in Nederland". En al die leden maar denken dat Friesland Foods de melkprijs verhoogde omdat ze de producten gunstiger konden vermarkten...! Geven ze dan nu eindelijk toe dat ze altijd zo weinig mogelijk zullen uitbetalen?? Dat de coöperatie geen coöperatie meer is?

 • no-profile-image

  joris 3bier

  De Melkfabrieken van dit moment zijn de NCB-Coveco's van de jaren 80/90.
  Groot, log met een te groot kosten pakket en daardoor niet in staat om te concureren met anderen.
  Ik voorspel grote saneringen in de toekomst. Hopelijk warm, waarschijnlijk koud.

 • no-profile-image

  gert

  ze betalen wel een beter voorschot uit en dat is net zo belangrijk

 • no-profile-image

  Willem

  Jarenlang vermorst de zuivelindustrie z'n tijd met fuseren en reorganiseren en er blijft te weinig tijd en aandacht over voor hun werkelijke taak: de grondstoffen van de melkveehouder tot hogere waarde te brengen. We horen al 25 jaar, dat het op termijn beter gaat worden. Er zijn maar weinig fabrieken die de prijs van hun eigen grondstoffen kunnen bepalen, de melkprijs was in 1983 80 cent en nu 35 eurocent. Het is erg teleurstellend, dat wereldspeler RFF geen beter resultaat heeft laten zien.

 • no-profile-image

  nieuwsgierig

  Vertels eens Hans.

 • no-profile-image

  -

  ja vandaar minder winst dus hebben ze jaren gestolen van ons

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.