Home

Achtergrond 236 x bekeken

Nederlandse vleessector verwerkt meer pluimvee

De Nederlandse slachterijen hebben in 2007 een groter deel van de bruto eigen productie van vleespluimvee geslacht.

Dat blijkt uit het statistisch jaarrapport Pluimveevlees en Eieren van het Productschap Vee, Vlees en Eieren (PVE). Uit het rapport blijkt verder dat minder levend pluimvee werd uitgevoerd, terwijl de productie toenam. De bruto eigen productie van pluimveevlees steeg vorig jaar met ruim 10 procent tot 922.600 ton levend gewicht.

Vrijwel alle soorten pluimvee droegen hieraan bij, alleen de productie van eenden, ganzen en parelhoenders daalde. Ondanks de productiestijging nam de uitvoer van levend pluimvee echter af met maar liefst 28 procent. Voor een deel komt dit door een toegenomen consumptie. Daar tegenover staat ook een afname van de invoer van levend pluimvee.

Een belangrijke verklaring lijkt te vinden in het feit dat meer vlees en bereidingen de grens overstaken, zowel import als export. Er werd maar liefst 69.100 ton of 16 procent meer geslacht pluimvee ingevoerd. De uitvoer steeg met 129.000 ton, 17 procent. De stijging van de uitvoer van vlees en de daling van de levende uitvoer betekende goed nieuws voor de pluimveeslachterijen. Zij slachtten in 2007 10 procent meer dan een jaar eerder.

De bruto eigen productie is nog niet op het niveau van 2002. Toen was de productie in geslacht gewicht 705.000 ton. Na 1998 bevond de productie zich tot 2003 steeds boven de 695.000 ton. Door de vogelpest daalde dit in 2003 plotseling tot 534.000 ton. Sindsdien stijgt de Nederlandse productie weer, maar het oude niveau is nog niet gehaald.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.