Home

Achtergrond 227 x bekeken

Nationale Reserve kampt met oude apparatuur

De vijf bataljons van het Korps Nationale Reserve (Natres) hebben te kampen met verouderde nachtzichtapparatuur en verbindingsmiddelen.

Bovendien heeft een deel van de Natres-eenheden zijn machinegeweren moeten inleveren, omdat de troepen in Afghanistan die nodig hebben. Ze kregen er geweren voor terug voor de resterende duur van de missie. Dat heeft staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) vandaag geschreven aan de Tweede Kamer.

De Natres bestaan uit deeltijdmilitairen die Defensie onder meer ondersteunen bij militaire taken en bewaking van kazernes en gebouwen. Ondanks de materiële knelpunten benadrukt De Vries dat de inzetbaarheid van de Natres hoog is wat betreft de personele gereedheid en de geoefendheid.

De radio's en portofoons zijn technisch verouderd. De apparaten vallen vaak uit en hebben een gering zendbereik, wat de operationele inzet beperkt. De vervanging is volgens de bewindsman gepland in 2009.

Ook de helderheidsversterkende handkijkers zijn verouderd en hebben technische mankementen. Veel kijkers zijn in reparatie. Hierdoor is de Natres beperkt in optredens in het donker en bij slecht zicht. Vanwege de missie in Afghanistan heeft de krijgsmacht veel behoefte aan nachtzichtkijkers. Defensie onderzoekt of de apparatuur vervangen dan wel uitgebreid moet worden, aldus De Vries.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.