Home

Achtergrond 264 x bekeken 1 reactie

Monsanto verkoopt BST-tak

Monsanto stopt met het maken van het melkstimulerend hormoon (BST) Posilac.

Het bedrijf verkoopt de productielijn om zich volledig te kunnen richten op het leveren van zaad en het verbeteren van de oogst. Monsanto ontkent dat het besluit iets te maken heeft met de kritiek in de VS op het gebruik van BST. Grote bedrijven zoals Wal-Mart hebben de afgelopen maanden besloten om alleen maar BST-vrije melk te verkopen.

Het bedrijf zegt dat het melkstimulerend hormoon nog steeds goed verkoopt, maar dat het terugwilde naar de basis: zaadproductie.
Monsanto brengt als enige in de VS BST - onder de merknaam Posilac - op de markt. Het gebruik van melkgifthormonen werd in 1993 vrijgegeven in de VS na goedkeuring van Posilac door de Food and Drug Administration. Op het hoogtepunt van het gebruik kreeg meer dan 22 procent van de melkkoeien in de VS een injectie. In 2007 was het gebruik gedaald tot 17 procent van de koeien.

Inzet van productiehormonen is van het begin omstreden. Monsanto en veehouders benadrukten dat de BST niet te onderscheiden was van de stof die koeien zelf produceren. Maar voor- en tegenstanders gaven toe dat behandelde koeien sneller versleten.
Andere landen, onder meer Canada en de Europese Unie hebben altijd het gebruik van groeihormonen verboden. Het verbod veroorzaakte grote problemen in de uitvoer van Amerikaanse melkproducten. Monsanto zegt dat Prosilac te blijven vervaardigen totdat een koper gevonden is.

Eén reactie

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...och, och en Monsanto ontkent dat het
  iets te maken heeft met de maatschappelijke kritiek?... geen afzet,
  geen toekomst!!!!
  ...zeg dat dan ook gewoon en draai niet
  om de feiten heen!
  ...zelfs marketing-managers zouden beter moeten weten!

Of registreer je om te kunnen reageren.