Home

Achtergrond 212 x bekeken 4 reacties

Minister dringt bij tuinbouw aan op bundeling afzet

De tuinbouwsector moet zelf werken aan bundeling van de afzet om daarmee een evenredig deel van de uiteindelijke opbrengstprijs in de winkel te realiseren. Dat zegt minister van landbouw Gerda Verburg.

“ Energie is misschien zorgelijk, maar de marktpositie is mogelijk een groter punt van zorg. De vraag is hoe de marktpositie versterkt kan worden. Hoe krijg je een betere prijs en een evenredig deel van de opbrengst?” Ze noemde vrijdag bij gesprekken met tuinbouwbestuurders over een steunpakket voor de sector een duidelijk voorbeeld. “Komkommertelers die 20 cent krijgen voor hun product, zien in de winkel prijzen van 80 tot 90 cent. Dat heeft te maken met de manier waarop je je als sector organiseert. Ik heb van de bestuurders begrepen dat de sector daarmee bezig is.“

Voor de minister heeft de pijn op de bedrijven door de hoge energieprijzen daarmee direct te maken met de slechte afzetpositie. “Je kunt als sector wel zeggen dat je het moeilijk hebt, maar je moet scherp blijven analyseren en niet alleen de energieprijzen de schuld geven.”

Verburg maakte vrijdag een pakket steunmaatregelen bekend voor de glastuinbouw, met in ieder geval 10 miljoen euro voor een aardwarmtefonds. De mogelijke versoepeling van de criteria voor GroenLabel kassen is volgens de minister de grootste post in het pakket, omdat hier de Vamil en MIA-regelingen aan zijn gekoppeld. De totale waarde van het steunpakket zal daarmee naar schatting enkele tientallen miljoenen euro’s bedragen. Op Prinsjesdag zal het prijskaartje zichtbaar worden, de minister deed dat vrijdag niet.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  B Stoks

  Gerda
  Trek een les van de melkveehouders. je kunt als tak er niks tegen. de grootwinkelbedrijven hebben de macht.halen ze het niet uit NL dan halen ze het ergens anders maar altijd over de rug van de producent.zo ging het 100 jaar gelden al en nu ook.verandering is alleen mogelijk door een minimale prijs via overheid in te stellen.maar dat ga sowieso niet met een overheid zoals we die nu hebben in NL. Zo`n onderkruipsel is er nooit geweest die zo bezsluitloos zijn dat is A.B is dat je als overheid zoiets niet kunt doen want dan zitten we echt in het moderne communiste systeem. Gaan we sowieso heen.Ook al willen we het niet. van iedereen weten de overhedden alles.zag ik zelf toen ik jaar gelden weer eens in NL was.
  De producent op welk gebied ook is altijd de verliezer als ie niet een kartel vormd of niet als enige is die het product produceert
  Groeten B Stoks

 • no-profile-image

  melkboer

  Helemaal mee eens Antonio. Wel direct doorpakken en ook de andere sectoren hierbij betrekken. Het is in ieder geval de moeite waard dit op te pakken en te laten onderzoeken.
  De enige reden om het niet te doen kan zijn dubbele agenda's van mensen met meerdere petten op, die een baantje bij een multinational in het vooruitzicht wordt gesteld.

 • no-profile-image

  Antonio

  Supermarkten zullen altijd keuze willen houden zodat ze de markt kunnen dicteren of zelf niet uitgespeeld worden. Dus verwacht geen wonderen van afzetbundeling.
  Bovendien, wat gebeurd er als er gegarandeerd goede prijzen gebeurd worden? Dan gaat men weer investeren in productieuitbreiding of stijgt de grondprijs e.d., waardoor het rendement weer terugzakt naar nihil. Zo blijft men in een kringetje draaien.

  Maar waarom investeert de agrarische sector niet zelf in winkelketens? De rendementen zijn er volgens diverse rapporten uitstekend. Het topverse aanbod moet door de keur aan cooperaties makkelijk te organiseren zijn. Door wat in te leveren op de marge en een topkwaliteit in de winkel te hebben, haal je met gemak klanten je winkel in. Heb je als producent, winkelier-investeerder en consument een prachtige win-win-win situatie. Enige verliezer zijn de traditionele retailketens die met hijgerige aandeelhouders in de nek duizelingwekkende rendementen moeten laten zien.
  Voordeel is, dat je investeert in een plek waar je het meeste rendement kan halen. Prachtig neveneffect is dat je als collega-producent minder de prijs opdrijft bij de inkoop (grond, etc.)

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Afzet bundeling? Dan zal Gerda eerst de VWA, de versnipperaar bij uitstek, moeten ontbinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.