Home

Achtergrond 210 x bekeken 5 reacties

Mestritueel onnodig

En daar is weer het verzoek om uitstel van het verbod op het uitrijden van dierlijke mest op zandgronden per 1 september.

Voor het zevende achtereenvolgende jaar wordt aan die datum gemorreld, dit keer bij monde van melkveehoudersvakbond NMV.
Deze rituele mestdans, in vrijwel alle gevallen gehonoreerd door Den Haag na aanvankelijk flink te sputteren, is beschamend. De grote vraag is dan ook waarom nog steeds niet een structurele oplossing is bedacht en bepaald. Als blijkt dat in de noordelijke lidstaten het jaar na jaar niet haalbaar is om voor 1 september alle mest op zand- en lössgronden uit te rijden, is het zinvol de uitwijkdatum van 15 september definitief te maken. Kennelijk wordt dat klimatologisch bepaald. Met een verplichte groenbemester daarna wordt het probleem van uitspoeling tegengegaan.

Dat had dus allemaal al lang geregeld moeten worden, ruim voor de deadline zodat er geen (politieke) druk op de discussie zit. Nu wordt de dans weer opgevoerd - verzoek om uitstel, tegensputteren et cetera. Brussel ziet dat terugkerende ritueel met lede ogen aan. Terecht stelt LTO dat het mede daarom gevaarlijk is nu wéér om uitstel te vragen: in het kader van nitraatrichtlijn moet een nieuw verzoek om derogatie worden ingediend. De NMV moet zich dat ook realiseren, zeker nu de mestnood niet zeer hoog is.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  twente

  mest uit rijden verlengen is niet nodig we moeten gewoon zorgen voor voldoende opslag. nitraat richtlijn is goed te halen met derogatie op zandgrond .maar dan moeten we nu geen mest meer uit rijden op zandgrond.

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...Plasje zal er wel weer niets van begrijpen...maar WIE bepaalt nu wat goede landbouwpraktijk is??.....LNV,
  Brussel, de boer met teveel mest of
  degene die bemest.....
  vlgs. mij zijn wij inderdaad een land
  van dominees en handelaren.....

 • no-profile-image

  bart

  Het is wel erg makkelijk om te roepen dat iedereen maar moet zorgen dat ie genoeg mestopslag heeft, maar wij hebben hier in de maand augustus bijna geen mest meer kunnen uitrijden omdat het te nat is. Maaien kunnen we bijna niet, omdat het te nat is. De koeien staan noodgedwongen op stal omdat het te nat is.

 • no-profile-image

  boer

  wat is dit voor een onzin dat de lto als belangenbehartiger de n.m.v openlijk gaat afvallen .lto ga eens nadenken
  waar je mee bezig bent

 • no-profile-image

  Boer

  Laat elke boer zijn eigen kop volgen,in plaats van naar die politieke onzin te luisteren .

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.