Home

Achtergrond 193 x bekeken

Meer slachtingen varkens dan eerste helft 2007

De Nederlandse slachterijen hebben in de eerste helft van 2008 meer varkens geslacht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal slachtingen nam met ruim 6 procent toe.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat van januari tot en met juni dit jaar 7.414.500 varkens geslacht zijn. In de eerste zes maanden van 2007 werden 6.978.100 varkens aan de slachthaak gehangen. Dit betekent een stijging met 6,3 procent.

De productie lijkt zich daarmee te herstellen na een dip in 2006 en 2007. Vanaf de tweede helft van 2006 nam het aantal slachtingen, dat tot dan toe licht stijgend was, af. Van juni 2006 tot juni 2007 daalde het aantal slachtingen met 4 procent. Daarna herstelde de slacht zich weer.

Deze trend vertoont een duidelijke relatie met de ontwikkeling van de varkensprijs. Na de zomer van 2006 kwamen de Europese varkensprijzen in een vrije val, zo blijkt uit het varkensprijzenonderzoek van de Duitse varkenshouderijbond ISN. Dit kwam vooral door een te groot aanbod van varkens.

In het half jaar dat volgde was het aantal slachtingen 7 procent lager dan in het eerste half jaar van 2006. In de eerste zes maanden van 2007 hielden de lage prijzen aan.

Voor de zomer stabiliseerden de Europese prijzen echter, vooral onder druk van het afnemende aanbod. In reactie daarop nam het aantal slachtingen van varkens na juni 2007 weer toe.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.