Home

Achtergrond 207 x bekeken

Luchthaven oogst eerste koolzaad als brandstof

Luchthaven Lelystad Airport is vandaag begonnen met de oogst van koolzaad op eigen terrein.

Het koolzaad wordt verwerkt tot brandstof. Met de 15.000 liter koolzaadolie die dat waarschijnlijk opbrengt, kunnen alle eigen voertuigen van de luchthaven een jaar rondrijden. De luchthaven wil zo een bijdrage leveren aan een beter milieu. Het gaat om een proef, waarvoor een veld van 10 hectare is ingezaaid. De luchthaven kijkt nu hoeveel energie de teelt en verwerking van koolzaad heeft gekost en hoeveel biodiesel het heeft opgeleverd. Ook naar de kosten wordt gekeken. Lelystad Airport is de eerste luchthaven in Nederland die op eigen terrein koolzaad heeft gekweekt. Slaagt de proef, dan wil het vliegveld een groter terrein gaan gebruiken voor de productie van koolzaad. De luchthaven heeft 100 hectare landbouwgrond. Foto Axipress

Lieuwe Terpstra van Limagrain geeft uitleg over de verschillende maïsrassen tijdens een demodag in Alphen. Ongeveer zeventig boeren kwamen naar de demodag. Op het etalageveld staan onder andere snij-, korrel-, biogas- en dubbeldoelvariëteiten, waardoor het voor boeren gemakkelijk te vergelijken en beoordelen is wat het beste bij hem past, legt René de Munnik van Limagrain uit. "De boer kan in één keer zien welk ras voor hem het meest geschikt is op de grond in zijn regio." Foto John Claessens

Luc Remijn van DLV Plant (rechts) begeleidt en helpt bij het graven van een profielkuil. De kuil is een onderdeel van de Uiendag die donderdag wordt gehouden op proefboerderij Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat. "De kuil is zo’n 12 bij 3 meter, zodat bezoekers erin kunnen staan", legt Remijn uit. "Zo kunnen ze de verschillende lagen beter bekijken." Beworteling, drainage, kalk, verdichting, historie. De hele opbouw en conditie van de grond komt aan bod. "En wat je eraan kunt doen als het niet goed is. Na drie kwartier zijn de mensen een heel eind bijgepraat”, zegt de bedrijfsadviseur. ”Dat is nodig, omdat de structuur almaar slechter wordt." Foto Anton Dingemanse

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.