Home

Achtergrond 234 x bekeken 1 reactie

Leuke luchtballon Seehofer

De Duitse landbouwminister Horst Seehofer wil een aanzienlijke verandering van het Europese biotechnologiebeleid.

Hij wil dat lidstaten bepalen of transgene gewassen mogen worden geteeld. De toelating is nog wel des Brussels, al zou wat Seehofer betreft die procedure van zijn politieke laag moeten worden ontdaan en aan wetenschappers overgelaten moeten worden.

Het is zeer in Seehofer te prijzen dat hij veranderingen voorstelt in het EU-biotechbeleid, dat is verzand in haarkloverij en dat langetermijnvisie ontbeert. De lidstaten zijn tot op het bot verdeeld, de Europese Commissie slaagt er niet in naleving van besluiten af te dwingen.

Seehofers oplossing is niet al te realistisch. In een politiek gremium als de EU is het kansloos het toelatingsproces geheel bij die politiek weg te halen. Wel is het goed de rol van de wetenschap in deze te vergroten. Verder is twijfelachtig waarop het recht van landen om teelten te verbieden en biotechvrije zones te realiseren, is gebaseerd. Niet alleen is de vrije interne markt in het geding, ook zijn volgens de WTO nationale of regionale teeltverboden niet toegestaan.

Renationalisatie is zeer beladen. Het hek zou van de dam zijn als dit bij transgene producten wordt geaccepteerd. Alleen daarom al is het luchtballonnetje van Seehofer de discussie waard. Plus dat eindelijk wordt gepraat over alternatieven voor het mislukte EU-biotechbeleid.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    .

    Of het realistische is of niet wil ik niet over oordelen. Wel staat vast dat de Duitsers bijna altijd winnen ook al is het in de laatste minuut. En dat geld niet alleen voor het voetbal!

Of registreer je om te kunnen reageren.