Home

Achtergrond 179 x bekeken 1 reactie

Letten mogen parlement niet wegstemmen

Het is de bevolking van Letland gisteren niet gelukt om de grondwet te veranderen zodat de inwoners in een referendum het parlement kunnen wegstemmen.

Bij een volksraadgeving stemde weliswaar bijna 97 procent voor zo'n ingrijpende wijziging, maar de opkomst bleek te laag. Slechts 40 procent van de 1,5 miljoen stemmers kwam opdagen, terwijl de helft nodig was om de stemming geldig te maken.

Voorstanders van de wijziging, afkomstig uit de oppositie, vinden het een cruciale manier om arrogante politici een lesje te leren. Was het referendum aangenomen, dan zouden er geen reguliere verkiezingen nodig zijn om het parlement weg te stemmen. De Letten zouden in de toekomst het parlement via een referendum kunnen wegstemmen, vooropgesteld dat 10 procent van de kiesgerechtigden om zo'n volksraadpleging zou vragen.

De steun voor het voorstel was massaal, slechts 3 procent volgde het advies van de regering en stemde 'nee'. Dat het aantal benodigde mensen echter niet opkwam, was geen verrassing. Het referendum viel midden in de zomervakantie in Letland.

De voorstanders van de grondwetwijziging lieten in een reactie weten zich door de overweldigden ja-stem toch de morele winnaar te voelen. De hoge opkomst zou de regering onder druk kunnen zetten om toch mee te gaan met de plannen.

Letland is sinds 2004 lid van de Europese Unie en de NAVO, maar de levensstandaarden zijn er nog steeds veel lager dan in het westen van Europa. Critici van het parlement beschuldigen de regering van corruptie. Politici zouden een selecte groep zakenlieden en bondgenoten bevoordelen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Michel Lamy

    Politiek is een rondje draaien van een bevoorechte groep, de smaak van de pluche overheerst ! De tekst spreekt ook van enorme corruptie en invloed van olichards ! Maar de vrije Letten zijn niet achterlijk, wachten is het tot een nieuwe generatie intelligentia opstaat en het roer democratisch in handen zal nemen !
    Leve een vrij Letland !

Of registreer je om te kunnen reageren.