Home

Achtergrond 190 x bekeken 1 reactie

Lage winsten bedreigen aardappelteelt Amerika

Indien voedingsbedrijven niet meer betalen voor aardappelen, komt hun productie in gevaar.

Dat stellen industrie-experts tegenover Food Production Daily.

Hoge productiekosten maken dat aardappeltelers in de VS nauwelijks in staat zijn het hoofd boven water te houden, aldus Alvin Bussan van de University of Wisconsin. Volgens het ministerie van landbouw daalde het aantal aardappelbedrijven in vergelijk met 2007 met 10 procent.

De prijs voor een ton aardappelen steeg in Amerika ten opzichte van een jaar eerder reeds hard, met bijna 30 procent. Volgens Bussan hangt dit echter nauw samen met een eerdere overschatting van de voorraden.

Op dit moment kunnen aardappeltelers volgens Bussan alleen onder kostprijs telen. "De kosten van grondstoffen zijn op een pakje friet of chips relatief klein, maar gezien de andere kosten die voor verwerkers stijgen, is het wel zo dat de kosten voor verwerkte aardappelen stijgen."

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    een zak friet betaal je in nederland 1,75 euro voor,hiervoor krijgt de aardappelteler misschien 3 cent van,het is hier dus niet veel beter

Of registreer je om te kunnen reageren.