Home

Achtergrond 173 x bekeken

Laagste perenoogst EU in 10 jaar

De totale perenproductie in de EU ligt met 2.161 miljoen kilo circa 14 procent lager dan in 2007 en 16 procent lager dan in het gemiddelde sinds 2005.

Bij vrijwel alle rassen vindt een daling plaats, met uitzondering bij het ras Rocha. Het betekent de laagste perenproductie in zeker tien jaar.

De productie van Conférence – het grootste perenras in de 27 EU-landen – ligt met 641 miljoen kilo ongeveer 22 procent lager dan in 2007. Dat blijkt uit cijfers van de World Apple and Pear Association (Wapa) op het Prognosfruitcongres in Kent (Engeland).

Nederlandse telers oogsten dit jaar naar verwachting 26 procent minder van dit ras en ook België is de productie fors lager (-32 procent). Beide landen zijn belangrijke Conférenceproducenten. De weersomstandigheden tijdens de bloei hebben de vruchtzetting begin dit jaar behoorlijk aangetast. Nederlandse en Belgische afzetpartijen vrezen daarom markt te verliezen in Engeland en Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.