Home

Achtergrond 427 x bekeken 1 reactie

LEI: teelt glutenvrije oergranen niet rendabel

De teelt van glutenvrije oergranen is in Nederland mogelijk, maar amper rendabel. De kosten van de teelt zijn hoog en de opbrengst laag, concludeert het landbouweconomisch instituut LEI.

De markt voor glutenvrije producten is relatief klein. Ongeveer één procent van de bevolking is coeliakiepatiënt, wat betekent dat gluten bij hen leiden tot een slechte opname van voedingsstoffen in de darm. Wanneer Rusland wordt meegerekend betreft het een markt van 8 miljoen consumenten, onderwie 160.000 Nederlanders. Als de ziekte van Dühring, een huidziekte, eveneens aan gluten wordt geweten is de markt nog iets groter.

Het LEI onderzocht de haalbaarheid van glutenvrije ketens, met name van amaranth, quinoa en teff. De import van deze granen neemt toe. De invoer van teff door het bedrijf Soil steeg van 100 ton in 2005 tot 380 ton in 2007. De import van quinoa steeg van 1.500 tot 5.000 ton. Voor glutenvrije producten is een reeks grondstoffen (rijst, mais en boekweit) beschikbaar, die meestal goedkoper zijn dan de oergranen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Annette Linnartz

    'k heb geen coeliakie/Duhring, voel geen pijn,maar wordt wel vervelend van tarwe, vooral volkoren. Melkconsumptie wel pijn. Suikers ook sterk vermindert. Nu veel minder ziek en veel energieker. Herken het bij vele anderen. Typisch is ook die nare dronk die mensen hebben na het drinken van bier. Bier vol gluten, he. Er zal hel wat veranderen in de wereld als mensen een keer na willen denken over voedselkwaliteit ipv. kwantiteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.