Home

Achtergrond 159 x bekeken

Kritiek op Fortis tijdens informatiebijeenkomst

Fortis is gisteren flink onder vuur komen te liggen over de gang van zaken binnen de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar.

De bestuurders Herman Verwilst en Maurice Lippens bleven er tijdens een informele bijeenkomst met aandeelhouders toch bij dat de dure overname van ABN Amro "strategisch en operationeel'' de juiste keuze was.

Sommige aandeelhouders gaven hun emoties de vrije loop. "Dit schandaal heeft me heel veel zeer gedaan. Ik hoop dat Fortis weer wordt opgedeeld en dat de naam Fortis uit ons landschap wordt gehaald. U weet niet half hoeveel zeer me dit doet'', aldus een van de ongeveer honderd aanwezige beleggers in Amsterdam. Op woensdag en donderdag volgen twee informatieve sessies in Brussel.

De boze man doelde op de financiële noodgreep die Fortis eind juni plotseling aankondigde. Wegens de dure overname van delen van ABN Amro en de kredietcrisis had het concern ruim 8 miljard euro nodig om financieel gezond te blijven.

Aandeelhouders werd een tussentijds dividend onthouden, de beurskoers maakte een forse smak. Dit jaar is de koers van Fortis met ongeveer 70 procent gedaald.

Beleggers zijn extra boos omdat Fortis tot kort voor de ingreep zei dat alle zaken op orde waren. Verwilst herhaalde dat tussen begin mei en eind juni de marktomstandigheden sterk verslechterden. "Dat heeft onze kijk volkomen veranderd'', aldus de topman, die nog maar eens beloofde beter met aandeelhouders te gaan communiceren.

Ook andere zaken hebben Fortis tegen gezeten, zei voorzitter Lippens. Hij hekelde de houding van EU-commissaris Neelie Kroes rondom de gedwongen verkoop door Fortis van delen van ABN Amro in Nederland. Hierop leed Fortis een verlies van 300 miljoen euro. Fortis had graag uitstel gehad voor de verkoop.

"We hebben alles geprobeerd. In andere kwesties is aan bedrijven wel eens verlenging gegeven. We hebben gesmeekt en alles gedaan. Maar het was nee'', zei Lippens. Fortis moest de onderdelen van ABN Amro afstoten omdat Fortis volgens Kroes op de Nederlandse zakelijke markt een te sterke positie dreigde te krijgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.