Home

Achtergrond 198 x bekeken

Koeien hebben ingebouwd kompas

Koeien hebben een ingebouwd kompas. Dat hebben onderzoekers van Tsjechische en Duitse universiteiten vastgesteld.

De onderzoekers deden dat op basis van satellietbeelden van grazende en rustende dieren in verschillende landen, waaronder Nederland. Ze concluderen dat runderen, reeën en herten zich op de een of andere manier richten naar het magnetische noorden. Hoe de dieren dat doen is onduidelijk. De onderzoekers sluiten uit dat klimatologische omstandigheden of de stand van de zon hieraan ten grondslag liggen.

De wetenschappers gebruikten beelden van Google Earth waarop ook koeien staan. Dieren die over erfpaden liepen, aan de voertrog stonden of kalveren die bij hun moeder stonden, werden niet in het onderzoek betrokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.