Home

Achtergrond 184 x bekeken 5 reacties

Knappe lobby tuinbouw

De opbouwende, gestructureerde lobby van de glastuinbouw voor overheidssteun werkt.

De sector koos ervoor niet alleen maar te ageren, maar doelgericht met voorstellen te komen op basis waarvan Den Haag de in nood verkerende tuinders te hulp zou moeten komen.

Minister Gerda Verburg mag omwille van Prinsjesdag niet te veel zeggen. Zij koppelt dus nog geen bedragen aan de steun die zij de tuinbouw gisteren toezegde. Maar duidelijk is wel dat zij met collega’s Van der Hoeven (energie) en Cramer (milieu) afspraken heeft en dat de tegemoetkomingen grotendeels in het verlengde liggen van wat de sector heeft gevraagd. Zo kunnen tuinders vaker een beroep op het borgstellingsfonds en komt er een aardwarmtefonds. Andere maatregelen zijn fiscaal, zoals een investeringsaftrek en vrijwillige afschrijving.

Uit de maatregelen spreekt toekomst. Zij gaan over investeringen. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen moet geringer, de levering van kasenergie aan woonwijken groter. Daarmee wordt de bron van het probleem (gasprijs) aangepakt en het imago verder verbeterd (milieuwinst). De glastuinbouw treurt wel wat dat Verburg vindt dat banken en niet zij geld moeten steken in een investeringfonds duurzame energie. Zij heeft hier een punt, net als in haar zeer opmerkelijke ’opdracht’ aan de sector haar afzetpositie te verbeteren. Daar kan de sector na deze voorbeeldige belangenbehartiging mee verder.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rene

  ik ben tuinder maar vind al die zogenaamde steun maar niks. Als er geen fiscale voordelen waren dan werden er ook geen kassen gebouwd van 20 tot 100 ha. Laat iedereen maar zelf zijn broek ophouden. Ook al gaat het slecht met de komkommers. er komen wel weer betere tijden. alleen is de vraag of wij er dan met onze kleine kasjes tot 5 ha!! nog zijn. Die grote (lees. geleasde) kassen zullen dan nog steeds vol staan. van wie ze ook zijn. De Rabobank is namelijk de grootste tuinder van Nederland op dit moment. succes.

 • no-profile-image

  melkplas

  toch typisch, deze uitspraak van boer
  waarvan akte

 • no-profile-image

  N.I.Siffalor

  Beste boer,
  zo zie maar weer; alles wat je iedere dag krijgt wordt gewoon.
  Je hebt blijkbaar niet eens in de gaten dat een voersubsidie het enige is wat bij jouw nog niet gesubsidieërd word!

 • no-profile-image

  Jan

  Beroep doen op een borgstellingsfonds betekend dat je je een grotere financiering kunt nemen maar uiteindelijk moet je het zelf wel weer terugbetalen.
  Extra investeringsaftrek, wordt er dan nog belasting betaald in de tuinbouw?Dan ging het er ook nog niet zo slecht
  Vrijwillige afschrijving is ook alleen van belang als je belasting betaald. Ik heb meer het gevoel dat de tuinbouw hier wordt blijgemaakt met een dode mus. Misschien kan de overheid helpen de afzetpositie te verbeteren door de uitbuitting door de retail strafbaar te stellen

 • no-profile-image

  boer

  Krijgen wij nu ook steun als veehouders nu de voerprijzen de pan uit zijn gerezen?Ik denk van niet.Tuinders hebben het gas al veel goedkoper als boeren en burgers,het moet niet gekker worden.Komen er nog meer Polen hier.Ze hebben geluk dat de EU dit altijd gedoogd.Samengevat;Niemand ooit nog steunen,laat de markt het maar doen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.