Home

Achtergrond 298 x bekeken 2 reacties

'Kangoeroe als vleesvee in plaats van koe'

Wetenschappers in Australië willen de rundvee- en schapenstapel van het land vervangen door kangoeroes. Zij denken daarmee de uitstoot van broeikasgassen sterk te verminderen.

Zij schrijven in het wetenschappelijke tijdschrift Conservation Letters dat de kangoeroe veel minder methaan produceert dan koeien en schapen. Volgens berekeningen zijn runderen en schapen samen goed voor 11 procent van alle methaanemissies van Australië.

De studie gaat ervan uit dat de kangoeroestapel de komende 12 jaar moet worden uitgebreid naar 175 miljoen stuks, ten koste van koeien en schapen. Dat zou de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen in Australië met 3 procent verminderen. Nu zijn er zo'n 30 miljoen kangoeroes 'down under'. De wetenschappers voorzien meer voordelen: bodemberscherming, vegetatie die beter bestand is tegen droogte en beter waterkwaliteit.

De dierenbescherming in Australië noemt het plan onzinnig. Volgens de organisatie zou meer dan 500 keer de huidige populatie kangoeroes gedood moeten worden om dezelfde vleesproductie als nu te realiseren. De dierenbescherming wijst erop dat het slecht gaat met de kangoeroe. Als gevolg van jarenlange droogte is het aantal kangoeroes nog nooit zo laag als nu geweest.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  17-03-2009:
  (Novum/AP) - De Australische hoofdstad Canberra heeft te kampen met een kangoeroeplaag, die het best kan worden bestreden door de beesten gereguleerd af te schieten. Daartoe is dinsdag een ontwerpvoorstel ingediend.

  De kangoeroe is weliswaar het nationale symbool van Australië, maar het dier veroorzaakt allerlei soorten overlast in en rond Canberra. De dieren vreten gras en struiken aan in parken en vernielen zo niet alleen hun eigen leefomgeving, maar ook die van bijvoorbeeld zeldzame insecten- en hagedissensoorten. Kangoeroes die kriskras door het verkeer hoppen vormen een groot risico voor automobilisten. Zeventien procent van de automobilisten in Canberra zegt al eens een aanrijding met een kangoeroe te hebben gehad.

  Het plan om kangoeroes af te schieten is afkomstig van Jon Stanhope, de hoogste bestuurder van Canberra. "Er zijn momenteel waarschijnlijk meer grijze reuzenkangoeroes in Canberra dan er de afgelopen honderd jaar zijn geweest", zei Stanhope. "Ik denk dat we misschien iets te hard hebben geprobeerd om niet af te schieten." Het bestuur van Canberra probeert al ruim tien jaar een anticonceptiepil voor kangoeroes te ontwikkelen, maar tot nu toe zonder succes. Stanhope zei niettemin dat de zoektocht naar diervriendelijke alternatieven voor het afschieten van kangoeroes gestimuleerd zal blijven worden.

  Het ontwerpvoorstel van Stanhope verwerpt het idee om de kangoeroes te vangen en ze in andere delen van Australië uit te zetten. Dat zou te duur zijn en bovendien onlogisch, omdat de grijze reuzenkangoeroe geen bedreigde soort is, aldus het plan. Maar Pat O'Brien, voorzitter van de Australische Wildlife Protection Association, waarschuwt dat de overheid op protesten kon reken als er kangoeroes zouden worden afgeschoten. "Het is allemaal een propaganda-oefening om te proberen draagvlak te creëren voor het doden van kangoeroes", aldus O'Brien. Volgens hem zijn er weliswaar veel kangoeroes, 'maar het zijn er zeker niet te veel'.

  Toen vorig jaar vierhonderd van de zeshonderd kangoeroes op een verlaten militaire basis in Canberra werden afgeschoten leidde dat tot felle protesten. Uit een recente enquête door de regering blijkt dat 82 procent van de inwoners van Canberra het belangrijk vindt dat er kangoeroes in de stad blijven voorkomen.

 • no-profile-image

  PLASJE

  ....dit lijkt Plasje geweldig!.. ook voor
  Nederland... en ach... die Skippy's laten
  zich toch ook fokken....
  voorts nog een probleem opgelost....we
  praten altijd over een 'volle bagagedrager'.... alle overbodige ballast
  kan in de tijd dat er geen Skippy in zit
  mooi in de buidel van de 'veestapel'!
  ... toch niet zo gek dus!
  P.S. moeten die dan buiten lopen? of ook
  in de stal verblijven? .....denkvoer voor
  de afrasteringboer....

Of registreer je om te kunnen reageren.