Home

Achtergrond 209 x bekeken 4 reacties

Heemskerk: snelle hervatting WTO-onderhandelingen nodig

Een snelle hervatting van het WTO-handelsoverleg is voor Nederland van groot belang, aldus staatssecretaris Frank Heemskerk (economische zaken).

Heemskerk zal zich hiervoor inzetten, schrijft hij in een brief aan de Kamer over het mislukte WTO-overleg van eind juli.

De voorstellen die daar op tafel lagen waren goed voor Nederland, meent Heemskerk. Het compromis over landbouw was “alleszins acceptabel”: het gemeenschappelijk landbouwbeleid was daarin ‘WTO-proof’ verklaard en “belangen van Nederlandse sectoren als zuivel, suiker en varkens waren goed verwoord”.

Heemskerk zegt te hopen dat geboekte vooruitgang behouden blijft. Hij is positief over nieuwe pogingen van directeur-generaal Pascal Lamy om India en de VS, de beide grote tegenstrevers van de recente top, weer tot onderhandelen te bewegen.

Als resultaten uitblijven, dreigt meer (onwenselijk) protectionisme, aldus de staatssecretaris.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  het compromis over de landbouw was slecht voor de boeren,de EU zou overspoeld worden met goedkoop vlees uit Zuid -Amerika,Philips en andere industrieen zouden gemakkelijk toegang krijgen naar deze landen

 • no-profile-image

  Graats

  Door het vermeende Nederlandse exportbelang te prefereren boven het belang van de Europese landbouwsector, verkwanselt Heemskerk het Europese landbouwbeleid.
  Het gestrande WTO-voorstel zou in de EU immers in een verlaging van de boeren netto-opbrengst, na aftrek van de kosten, van ongeveer 25% resulteren.
  Hierbij wordt zelfs geen rekening gehouden met het domino-effect op de levensmiddelenindustrie - de vleesverwerkende sector zal bijzonder zwaar getroffen worden - noch op het effect op de werkgelegenheid. Dat verlies wordt op ruim een half miljoen banen geschat.

  Heemskerk stelt verder dat indien resultaten uitblijven, meer (onwenselijk) protectionisme dreigt.
  Als er echter geen nieuw WTO-akkoord komt, zullen de afspraken uit het vorige akkoord van 1994 gewoon van kracht blijven. Juist dát voorkomt toenemend protectionisme van de WTO-leden.
  Heemskerk doet hier dus bewust aan volksverlakkerij.

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  helemaal mee eens

 • no-profile-image

  Piet

  Volgens mij heeft Heemskerk geen werk meer. Of in ieder geval voelt hij zich niet meer belangrijk. Vandaar zijn reaktie.
  Het Europese en met name de Nederlandse lanbouw staat in de WTO onderhandeling in de uitverkoop.
  Ik ben blij dat deze onderhandelingen zijn geploft. En van mij mogen ze het oneens blijven met elkaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.