Home

Achtergrond 203 x bekeken

Hamas laat topgezant Abbas vrij

De machthebber in de Gazastrook, de radicaalislamitische Hamas-beweging, heeft vandaag een topgezant van de rivaliserende Fatah-beweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas vrijgelaten.

Veiligheidstroepen van Hamas hadden Zakaria al-Agha vier dagen geleden in Gaza opgepakt. Hamas sprak over een gebaar van goede wil.

Abbas benoemde Agha en Ibrahim Abu al-Naja tot leiders van Fatah in Gaza, nadat Hamas vorig jaar met geweld de macht had overgenomen in de kuststrook. Ook Naja was vrijdag gevangen genomen, net als drie door Abbas aangestelde gouverneurs.

De arrestaties maakten deel uit van een golf van aanhoudingen na een aanslag, waarbij vijf Hamas-strijders en een meisje om het leven waren gekomen.

Bijna honderd aanhangers van de Fatah-beweging, die afgelopen weekeinde naar Israël waren gevlucht, zijn aangekomen in Jericho op de Westelijke Jordaanoever. Hier deelt de Palestijnse Autoriteit van Abbas de lakens uit.

Het Israëlische ministerie van Defensie had de groep aanvankelijk terug naar de Gazastrook willen sturen. Maar de autoriteiten zagen daar vanaf nadat leden van een andere groep gevluchte Fatah-activisten zondag meteen na hun gedwongen terugkeer waren gearresteerd. Volgens ingewijden verkeren zij in levensgevaar.

Ruim tweehonderd aanhangers van de Fatah-beweging waren zaterdag naar Israël uitgeweken, na de zwaarste gevechten tussen Palestijnse facties sinds de machtsovername van Hamas in juni 2007. In de strijd in Gaza vielen ongeveer tien doden.

Van de gevluchte Palestijnen zijn er nog enkele tientallen in Israël. Jeruzalem beschouwt een deel van hen als bedreiging voor de veiligheid. Zij worden ondervraagd. Ongeveer twintig gewonde Fatah-leden worden in Israël medisch behandeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.