Home

Achtergrond 159 x bekeken

Haast maken om zoveel mogelijk tarwe te dorsen

Nu het eindelijk even goed weer is, grijpt loonbedrijf Marcusse uit het Zeeuwe Wissenkerke haar kans.

Er wordt zoveel mogelijk tarwe gedorst. Dat was ook hard nodig, want door de wind van de afgelopen dagen zijn er aardig wat aren uit de tarwe gewaaid. Op het land van akkerbouwer Leendertse wordt hard gewerkt om zo snel mogelijk al het tarwe er af te krijgen. "Desnoods gaan we tot 1 uur vannacht door. De kwaliteit is nog goed, maar het is echt op het randje. Daarom is het zaak haast te maken." Foto Anton Dingemanse

Medewerkers van akkerbouwer Harm Engel Mellema uit het Groningse Nieuw-Scheemda eggen het land nadat de tarwe is geoogst en het stro in balen is geperst. "We zijn het laatste stro aan het persen. We persenhet allemaal en slaan het op. Ook de tarwe slaan we op en verkopen we later in het seizoen. We doen al het werk met eigen mechanisatie. Ik ben tevreden over de tarweopbrengsten. Het land dat we aan het eggen zijn, wordt straks ingezaaid met koolzaad." Foto Koos van der Spek

Autoliefhebber en premier Jan-Peter Balkenende en minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat rijden in een "omnivoor race-monster" een paar rondjes op het Binnenhof. Het betreft een experimenteel studiemodel van het Britse automerk Lotus en de universiteit van Belfast. Volgens de onderzoekers is het een schakel in de zoektocht naar de ideale verbrandingsmotor die synthetische brandstoffen accepteert. De razendsnelle Lotus Exige 270E Tri-fuel verslindt vrijwel iedere brandstof. Met een mix van benzine, bio-ethanol en methanol haalt de auto in 4 seconden een snelheid van 100 kilometer per uur. In 2010 moet volgens de Europese Commissie voor transportbrandstoffen een bijmengplicht van 5,75 procent biobrandstof gaan gelden. Foto ANP

Medewerkers van een gespecialiseerd bedrijf ruimen voorzien van zuurstofmaskers de acht miljoen rottende eieren op in Roermond. De opslagkelder van Albert Heijn-merk Euroshopper liep onder water nadat inbrekers met een heftruck een brandkraan hadden vernield, waardoor de opgeslagen eieren gingen rotten. Delen van Roermond kampen daardoor met stankoverlast. Foto ANP

Bezoekers bekijken het nieuwe pluimveebedrijf van André van Breen. Hij hield 1.200 meter verderop 35.000 vleeskuikens en 35 melkkoeien. Op die locatie waren weinig uitbreidingsmogelijkheden en in het kader van de reconstructie kon hij verplaatsen naar een landbouwontwikkelingsgebied. Op de nieuwe locatie staan nu twee stallen voor in totaal 83.000 kuikens. In de toekomst is er nog plek voor een derde stal. Volgende week wordt de laatste hand aan de stallen gelegd. Een week later nemen de vleeskuikens hun intrek. Foto Ruud Ploeg

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.