Home

Achtergrond 233 x bekeken 5 reacties

'Groentemarge winkels stijgt'

Het bewijs groeit dat luxe supermarkten steeds meer verdienen aan de verkoop van groente, stellen de paprika-, aubergine- en komkommertelerscollectieven P8, A8 en K8.

Zij verzamelen marktgegevens om de scheve marktverhouding aan te vechten. Volgens Thijs Jasperse, voorzitter van de telerscollectieven P8, A8 en K8, past een belangrijk deel van de Nederlandse supermarkten de prijs niet aan bij overproductie, maar groeit de prijsafstand juist door hogere consumentenprijzen.

Dat blijkt uit marktinformatie die de telers inkopen van marktbureau GfK voor een eigen prijsinformatiesysteem. Daarmee willen telers beter inspelen op vraagontwikkelingen op de markt.

De gemiddelde paprikaprijs in Nederland steeg dit voorjaar en zomer van €4,38 in 2007 naar €4,85 per kilo dit jaar. In die periode van week 15 tot en met 32 was er juist geregeld forse prijsdruk voor en ontvingen telers lage prijzen.

Volgens Jasperse is dat winstmaximalisatie en gaat dat ten koste van telers. "Er is echt wat aan de hand. Ik kan de cijfers zo aanleveren. Het gat tussen telers- en winkelprijs groeit. De onderbouwing daarvoor wordt sterker."

De telers willen de bewijsvoering gebruiken om de marktomstandigheden aan te passen, mogelijk door het aan te kaarten bij instanties. De NMa lijkt niet de eerst aangewezen weg. "Als je je onrechtmatig behandeld voelt, kun je naar instanties, maar dat is in de praktijk lastig."

Welke acties de telers gaan ondernemen, wil Jasperse nog niet zeggen. "We zijn er als bestuur wel mee bezig." Spontane acties bij telers die gratis product uitdelen, begrijpt hij, maar een brede actie vindt Jasperse niet verstandig. "Je wordt al snel als zielig weggezet."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Je hebt gelijk Antonio. In de agrarische sector barst het van de coöperatie's. Van coöperatieve banken tot coöperatieve bedrijfsverzorging. Van werktuigcoöperatie's tot veevoedercoöperatie's en ga zo maar verder.
  Het is vreemd dat de verkoop van voedsel niet in boerenhanden is.
  Als dit zou gebeuren zijn de andere discussie's allemaal achterhaald.
  Boerenbelangenbehartigers, allemaal gezamelijk aan tafel en oppakken het verhaal van Antonio. Kijk naar een passende supermarktketen en opkopen die hap. Geld is met een goed plan wel te krijgen bij de coöperatieve Boerenleenbank, oftewel de Rabobank.

 • no-profile-image

  Antonio

  Het bewijs groeit dat de marge van de winkels op het product groeit, dat blijkt bij vrijwel ieder agrarisch product. Als er in dat deel van de keten dan zoveel verdient wordt, wordt het als agrarische sector dan niet eens tijd niet je productie uit te breiden (waarbij je als boeren+tuinders onderling zorgt dat er geen marge meer overblijft in dat deel), maar gewoon een retailketen voor zichzelf te beginnen, dan haal je tenslotte rendement op je geinvesteerde euro! Zo'n vers-keten moet zo ingevuld kunnen worden, het beste groente&fruit, de lekkerste zuivelproducten en heerlijk vers brood. En dat alles voor iets lagere prijzen dan gangbare retailers. Consument blij, boeren&tuinders blij, alleen de aandeelhouder van de grote retailketens iets minder blij...but who cares about that :)

 • no-profile-image

  jol

  FAIR-TRADE noemen ze dat.

 • no-profile-image

  Bezorgde producent

  De voedselproducenten in de land en tuinbouw moeten gezamelijk aan tafel. Iedereen wordt tot op het bot uitgebeend. Dag en nacht werken voor een hongerloon! Laat die anderen maar is voelen wat honger is! Het is voor hen blijkbaar nog steeds vakantie en nog is vakantie, behalve voor de voedselproducent. Boeren hebben macht, durf die ook is te gebruiken, voor dat het te laat is! Niet zoals bij de melkacties, door de LTO en ff en Campina, proberen om de acties onderuit te halen. Laat je spierballen is zien, wees geen watjes! Werk als sectoren samen voor een goede boterham, vecht niet tegen elkaar!

 • no-profile-image

  Ryan

  de "market" houd alles in het evenwicht, en " the competitive forces are now worldwide" .allemaal flauwe kul. de enigsten die mogen verdienen zijn de muli-nationals etc. de boeren vergeet het maar die werken omdat ze erg van hun vak houden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.