Home

Achtergrond 170 x bekeken

Groente draagt meer bij aan handelsbalans

De Nederlandse groentehandel zorgt dit jaar voor een fors hogere bijdrage aan de handelsbalans. De uitvoer was tot juni 1,4 miljard euro hoger dan de invoer.

Dat saldo bedroeg in 2007 bijna 1,2 miljard euro, blijkt uit cijfers van CBS. De Nederlandse groentehandel draagt fors meer bij aan het nationale handelsoverschot. Met 1,4 miljard euro is de stijging over de eerste vijf maanden zeker 20 procent. Een overschot ontstaat als de uitvoer groter is dan de invoer. Bij de groentehandel is dat duidelijk het geval.

De stijging van de bijdrage aan de Nederlandse handelsbalans heeft verschillende oorzaken. De uitvoerwaarde van verse groente was dit jaar tot juni namelijk zeker 2,3 miljard euro tegen 2,1 miljard euro in dezelfde periode van 2007. Die uitvoer liep van januari (382 miljoen euro) op naar 560 miljoen euro in mei toen de Nederlandse glasgroenteteelt het hoogtepunt bereikte. Verder liep de invoerwaarde voor verse groente in de eerste vijf maanden terug van 923 miljoen euro naar 864 miljoen.

De stijging van de uitvoerwaarde die het CBS signaleert past bij de exportcijfers die het Productschap Tuinbouw op basis van KCB-cijfers publiceert. De exportvolumes bleef in de eerste vijf maanden namelijk met 842.000 ton circa 7 procent boven het peil van 2007.

De handel in verse groente is nu goed voor 8,6 procent van het totale overschot op de handelsbalans. In de eerste 5 maanden lag dat totale overschot op 16,5 miljard euro. Dat betreft dan de totale export, dus inclusief industriegoederen en diensten.

Of registreer je om te kunnen reageren.