Home

Achtergrond 188 x bekeken 2 reacties

GroenFront! dreigt met afdwingen invliegverbod Awacs

De milieugroep GroenFront! dreigt met het afdwingen van een invliegverbod van Awacs-vliegtuigen van de NAVO-basis Geilenkirchen, als de Tweede Kamer dat niet doet.

Op welke manier GroenFront! het invliegen van de radarvliegtuigen boven Nederlands grondgebied wil verhinderen, wilde woordvoerder Peter Polder van GroenFront! vndaag niet zeggen.

De milieugroep maakte de actie tegen de Awacs-toestellen vandaag bekend tijdens bezetting van de Schinveldse bossen, pal aan de startbaan van de Awacs-basis. de bezetting is gisteren begonnen.

Polder verwees naar een motie die door de Tweede Kamer is aangenomen, waarin een invliegverbod gevraagd wordt als de NAVO niet zorgt voor stillere motoren. "Als daar in november nog steeds niets van gekomen is, zorgen wij ervoor'', aldus Polder.

In het bezette bos hebben tientallen activisten van GroenFront! zaterdag zes boomhutten gebouwd. GroenFront! presenteerde zaterdag de nieuwe 'prefabboomhut'. Die wordt opgebouwd op een houten platform van 2,5 bij 2,5 meter en kan binnen enkele minuten in de boom vastgemaakt worden. De prefabboomhut komt in de plaats van de tot nog toe gebruikte bedspiraal en biedt ruimte voor meer activisten, aldus GroenFront!.

GroenFront! gebruikte de bedspiralen om een bos snel te kunnen bezetten. Gaande de bezetting werden die vervangen door houten hutten.

De bossen worden dit weekeinde bezet omdat Defensie nog steeds probeert om 14 hectare bos te kappen, aldus GroenFront! en Stop Awacs.

Bovendien biedt de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening de overheden veel mogelijkheden om tot snelle kap over te gaan, aldus beide organisaties.

De NAVO wil, naast de eerder gekapte zes hectare, nog eens veertien hectare 'aftoppen ten behoeve van het AWACS-vliegveld. Volgens de actiegroepen is dit aftoppen een ander woord voor kappen.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    hendrikus

    zit dit boomhutvolk misschien over 10 jaar in de tweede kamer

  • no-profile-image

    dirk

    Ja, ze worden nu al gesubsidieerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.