Home

Achtergrond 305 x bekeken 3 reacties

'Geiten snel inenten tegen Q-koorts'

Nederlandse geiten moeten snel worden gevaccineerd om de Q-koortsexplosie bij mensen te stoppen. Dat stellen Nederlandse en Franse deskundigen in gesprekken met de Volkskrant.

De Nederlandse overheid heeft volgende week een overleg met de Franse vaccinproducent Ceva over leveringsmogelijkheden van een vaccin.

Er zijn dit jaar tot nu toe 808 meldingen geweest van mensen die besmet zijn geraakt met Q-koorts, blijkt uit een telling deze week van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM). Wekelijks komen er tientallen nieuwe ziektemeldingen bij, zegt het RIVM.

Vaccinatie biedt soelaas, zegt dierenarts Piet Vellema van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Ook onderzoekster Annie Rodolakis van het Franse overheidslaboratorium INRA in Tours denkt dat vaccinatie de enige uitweg is.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  van de ven

  Naar ik begrepen heb moeten de geiten geënt worden voordat ze dragend zijn.
  Inmiddels zitten veel geiten al bij de bok dus kan maar een gedeelte van de veestapel geënt worden. Misschien ook maar goed om eerst op kleine schaal ervaring op te doen met deze entstof omdat van de werking nog weinig bekend is. Ander punt; als de GD nu alle rundveehouders en geitenhouders hun individuele uitslag van het tankmelkonderzoek op Q koorts geeft dan kunnen de veehouders in hun bedrijfsvoering hier rekeninig mee houden. Denk hierbij o.a. aan aankoop fokmateriaal e.d.

 • no-profile-image

  geitenboer

  fijn, nog een enting en nog meer narigheid binnen halen. net als bij de bluetong enting. denk je goed te doen om er aan mee tewerken en je haalt niets dan narigheid binnen. met name dat diaree toe slaat. het ergste is dat de geleerde mensen (veearts e.d) alles ontkennen dat dit hier mee temaken heeft. wel bijzonder dat er op veel geitenbedrijven na de enting problemen zijn ontstaan. laten we eerst de vaccins goed onderzoeken op de gevolgen en bijwerkingen voordat we ze gaan gebruiken.

 • no-profile-image

  Yvonne Termeer

  Dan zul je toch eerst moeten weten hoe het komt dat het Q koorts virus zich zo snel verspreidt onder de mensen. Zeker als je ook nog in aanmerking neemt dat zij nooit met geiten in aanraking geweest zijn. Momenteel wordt van alle geitenbedrijven een melkmonster onderzocht op antistoffen tegen het Q koorts virus. Ik neem aan dat van dit onderzoek toch eerst de resultaten zullen moeten worden afgewacht.
  Yvonne Termeer

Of registreer je om te kunnen reageren.