Home

Achtergrond 191 x bekeken

Friesland Bank leent 15 procent meer aan boer

Het uitstaande krediet van Friesland Bank in de primaire sector is 15 procent gestegen tot net boven de 500 miljoen euro.

Ook de agribusiness leende meer. Dat verklaart Jacob van Dijk, directeur agrarische zaken, in een toelichting op de algemene halfjaarcijfers. Volgens Van Dijk profiteert de bank van de uitdijende landelijke organisatie van de bank, die nu ook kantoren in onder meer Utrecht, Amsterdam, Zwolle en Enschede heeft. "Sinds een jaar zijn ook buiten Friesland agrarische teams actief. Een kwart van de omzet wordt nu buiten Friesland gerealiseerd, en we merken toenemend vertrouwen in onze expertise." Ook vorig jaar steeg de kredietvraag van agrariërs met dubbele cijfers.

De bank zag vooral meer plannen voor nieuwe stallen in de melkveehouderij. De zuivelsector neemt - mede dankzij de roots van de voorheen Coöperatieve Zuivelbank - 75 procent van de omzet voor haar rekening. De tweede grootste klant, de akkerbouw, investeerde volgens Van Dijk ook fors, en dan met name in grond. Het betreft vooral klanten in het traditionele werkgebied: Friesland, Groningen en in mindere mate Drenthe.

Het uitstaande krediet in de agribusiness steeg volgens Van Dijk enkele procenten, maar dit is geen trend. Met de bank als geheel gaat het minder dan in voorgaande jaren. De nettowinst daalde meer dan 50 procent, vooral doordat vorig jaar grote boekwinsten werden bijgeschreven. De bank zegt de "turbulente omstandigheden op de financiële markten" te weerstaan door dicht bij huis te blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.