Home

Achtergrond 242 x bekeken 1 reactie

Frankrijk zet toon debat

In vele geïndustrialiseerde landen heerst in toenemende mate het idee dat boeren en tuinders een bovenmatige invloed hebben op de politiek, gezien het aandeel van de sector in de economie.

In dezelfde landen vinden boeren zichzelf steeds minder terug in de politiek en voelen zij zich aan de kant gezet.

De rol van de land- en tuinbouw in de economie is in westerse landen inderdaad sterk afgenomen. Ook al kan geen Amerikaanse of Franse presidents- of premierkandidaat het zich veroorloven boeren in een campagne te negeren, in de meeste landen is de boerenstem aanzienlijk minder krachtig. Het is daarom logisch dat de Franse landbouwminister als EU-voorzitter een voorschot op de toekomst van het Europees landbouwbeleid neemt.

Michel Barnier ziet allerlei nieuwe uitdagingen na 2013 en daarin aanleiding de Europese koers niet te veel bij te stellen, waar veel EU-lidstaten wel op aansturen. Barnier slaat lang niet overal de spijker op de kop, maar op één vlak heeft Barnier meer dan een punt: de voedselzekerheid binnen en buiten Europa. Dit onderwerp was ook het lont in het WTO-kruitvat. De Fransen doen er verstandig aan zo vroeg al het debat te toonzetten. Het moet eens lukken een echt debat te voeren over het EU-landbouwbeleid (nut, noodzaak, doelen), zonder het eeuwige vooropgelegde pandoer van bezuinigingen. Die moeten al dan niet volgen uit beleidskeuzes, en niet andersom.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Barnier heeft goed begrepen dat het belangrijk is om de voedselproduktie in eigen hand te houden. De Nederlandse regering met de PvdA en het CDA voorop zijn te naief om te snappen dat in tijden van crisis ieder voor zich is voor wat betreft de voedselvoorziening. Door de ingezette afbraak van de landbouw zal CDA en PvdA in Nederland lelijk op de koffie komen. PvdA en CDA zijn drukker met natuurontwikkeling, en zogenaamde milieuproblemen, maar daar kan de burger niet van eten als het er werkelijk op aankomt.

Of registreer je om te kunnen reageren.