Home

Achtergrond 452 x bekeken

Export bloembollen stokt ondanks groei Duitse markt

De uitvoerwaarde van bloembollen is het seizoen 2007/2008 gelijk gebleven op 666 miljoen euro.

In volume steeg de export licht, met 2 procent, aldus het Productschap Tuinbouw. De Duitse en Britse markt tonen herstel. De uitvoerwaarde naar de 25 EU-lidstaten kwam uit op ruim 316 miljoen euro, 4 procent meer dan seizoen eerder. Binnen de EU daalden blijkens de cijfers alleen de Franse en Spaanse markt in omzet, met respectievelijk 7 en 17 procent.

De Duitse markt, traditioneel de grootste Europese afnemer van Nederlandse bloembollen, toonde herstel en groeide 10 procent tot 79 miljoen euro. De Britse markt groeide met 2 procent, tot 60 miljoen euro.

De export leed vooral onder teruglopende verkopen aan Amerikaanse en in mindere mate Japanse afnemers. De afzet in de VS leed onder de nadelige dollarkoers die producten uit eurolanden relatief duur maakt. De Amerikaanse omzet daalde 9 procent tot 108,7 miljoen euro.

De tulp was net als voorgaande seizoenen de dominante bolsoort, en nam een derde van de uitvoer voor haar rekening. De tulp liet dubbele groeicijfers zien in onder meer Italië, Polen, België en Rusland.

Waar de uitvoer van tulpen en lelies naar de VS stand hield, liep deze voor andere bolsoorten hard achteruit. De lelie-afzet groeide vooral buiten de EU, en dan wel met name in China en Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.