Home

Achtergrond 229 x bekeken

Evacuatiestroom op gang in Georgië

Niet alleen Zuid-Ossetiërs, maar ook Georgiërs en buitenlanders slaan op de vlucht voor het aanhoudende geweld in Georgië.

In Italië landden maandag twee vliegtuigen met 110 Italianen en twintig andere Europeanen, onder wie Nederlanders. Voor de tientallen Nederlanders in Georgië waren via de Nederlandse ambassade bussen naar Armenië geregeld. Frankrijk stuurt maandag een vliegtuig met hulpgoederen naar Georgië en neemt op de terugweg 250 Fransen en andere Europeanen mee die het land willen ontvluchten. In Warschau landde een vliegtuig met 95 geëvacueerde Polen. Tweehonderd Duitsers hebben het land inmiddels eveneens verlaten.

Zuid-Ossetiërs zijn richting de Russische provincie Noord-Ossetië vertrokken en de Georgiërs vluchten voornamelijk richting de bergen en naar buurlanden als Azerbeidzjan en Armenië. In de Georgische opstandige regio Zuid-Ossetië laaide vrijdag een militair conflict op tussen Rusland en Georgië. Het geweld breidde zich uit over de rest van het land. Het is onduidelijk hoeveel doden er zijn gevallen. Zuid-Ossetië rapporteerde tweeduizend doden, terwijl Georgië enkele honderden doden heeft gemeld.

Twee journalisten zijn inmiddels omgekomen. Een van de doden zou een journalist van de Russische editie van het Amerikaanse tijdschrift Newsweek zijn. Vier andere journalisten raakten gewond. De internationale gemeenschap heeft de betrokken partijen gemaand het geweld te stoppen en via onderhandelingen een vredesakkoord te bereiken. De Georgische president Michail Saakasjvili zou maandag een Europees vredesvoorstel hebben ondertekend. Volgens de Russische president Dmitri Medvedev is een oplossing nabij. Vooralsnog houdt het geweld aan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.