Home

Achtergrond 267 x bekeken 2 reacties

Eind augustus rapport over Aujeszky-claim NVV

De deskundigencommissie die een advies uit moet brengen over de schade inzake de Aujeszky-claim van de NVV biedt haar rapport eind deze maand aan aan het gerechtshof in Den Haag.

Dat zegt voorzitter Peter Giezeman van de commissie. De commissie, verder bestaande uit Paul Bens (aangewezen door de NVV) en Piet van der Werf (aangewezen door de SER) heeft de afgelopen weken een conceptrapport ter inzage gegeven aan de NVV en de SER. De partijen hebben kunnen reageren en de opmerkingen worden verwerkt.

De zaak draait om de verplichte entregeling tegen de ziekte van Aujeszky in de periode 1993-1998. Varkenshouders waren toen gedwongen een vast, ononderhandelbaar tarief te betalen voor deze enting. Dit is vanaf het begin aangevochten door de NVV.

In november 2002 sprak het Haagse gerechtshof uit dat varkenshouders te veel hebben betaald voor de verplichte enting. Begin 2005 besliste de Hoge Raad dat de varkenshouders een schadevergoeding moeten krijgen. NVV en SER waren niet in staat om zelf de zaak te schikken, waarna in 2006 de bovengenoemde commissie van deskundigen aan de slag ging. Deze commissie heeft van vijf varkenshouders de schade in kaart gebracht.

De rechter zal op basis van dit rapport waarschijnlijk een oordeel vellen over de schade die moet worden vergoed. Dit zal waarschijnlijk gelden voor alle bij de NVV aangesloten varkenshouders. Volgens NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg gaat het om een totaal schadebedrag van enkele tientallen miljoenen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    boer

    Hmm beetje kromme zin, moet natuurlijk zijn, op zulke belangenbeharigers kun je rekenen.

  • no-profile-image

    Boer

    Dat wordt een leuk bedragje voor de NVV leden. Goed gedaan NVV !! Van zulke belangebehartigers kun je op rekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.