Home

Achtergrond 359 x bekeken 4 reacties

Een man een man; een woord een woord

Nu we dit jaar nog vier maanden te gaan hebben, ben ik toch wel benieuwd of het Vion gaat lukken om de door de heer van Doorn vier jaar geleden gedane toezegging gestand te doen. Dus tijd voor een klein rekensommetje.

De eerste drieëndertig weken van dit jaar betaalde Duitsland gemiddeld € 1,532 per kilo geslacht gewicht uit. Vion betaalde over diezelfde periode € 1,423 uit. Dat is een verschil van 10,9 cent. Dus Vion heeft over de eerste drieëndertig weken 0,9 cent per kilogram te weinig uitbetaald. En dat verschil mag 10 cent zijn. Iedere varkenshouder kan dus voor zichzelf uitrekenen wat hem dit heeft gekost. En dan hebben we het nog niet eens over het btw-verschil.

Vion heeft hierover een wazig verhaal opgehangen, dat niet te controleren is. Ik heb bovenstaande rekensom niet gemaakt voor de andere slachterijen. En eigenlijk is dat ook niet nodig. Ik verwacht geen andere uitkomst. De ervaring leert dat Duitsland de prijs zet en dat Vion en daarna de andere slachterijen slaafs, maar op opstand, volgen.

Ik heb er geen enkel probleem mee dat er miljoenen euro’s uit de winst van Vion naar de boerenorganisatie (ZLTO) vloeien, maar dit kan niet, zolang de afspraken naar de boeren niet nagekomen worden. Vion moet op 10 cent onder de Duitse prijs uitkomen, wil zij geen onbetrouwbare partner zijn. Daarvoor hebben we nog 19 weken te gaan.

Wederom een rekensom: drieëndertig maal 0,9 cent, gedeeld door negentien weken is 1,56 cent of afgerond 1,6 cent. Met andere woorden, dan mag het verschil de komende weken niet groter zijn dan 8,4 cent. Iedere week dat Vion dit niet haalt, wordt het ook per week méér. Deze week is de Duitse prijs € 1,80 en had de Vion-prijs dus € 1,716 of afgerond € 1,72 moeten zijn. Ik ben benieuwd wanneer de correctie op de prijs ingezet wordt.

Eigenlijk had ik verwacht dat Vion daar deze week al mee begonnen was. Het verhaal van Vion is immers dat zij in de vakantie moeite heeft om de Duitse prijs te volgen, maar dat zij daarna inloopt. Ik hoop dat ik in januari niet hoef te schrijven dat bij Vion een man wél een man, maar een woord géén woord is.

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet

  er zit ook nog ongveer 3 ct btw verschil in de noteringen.

 • no-profile-image

  Boertje

  Kom op Wien, je hebt zoveel meer te vertellen dan als maar die varkens prijs.
  Gewoon de varkens leveren op Duitsland, net als vele vele collega's.

 • no-profile-image

  Jan

  Boertje; het is een kwestie van onderhandelen, en dat kan bijna niemand beter dan Wien. En je mag er oprekenen dat hij ook kan reken. Andere varkenshouders doen hier NU hun voordeel mee.
  De Groeten van, Jan uit Enter.

 • no-profile-image

  DjieR

  Heer wien,

  Hopenlijk weet je ook wat het inslachtpercentage is in Duitsland. Zij snijden er namenlijk veel meer vanaf als in Nederland, hierdoor is de netto opbrengst per varken toch echt wel een rekensommetje waard. En om alle varkens naar duitsland te rijden heb je ook brandstof nodig. Ik weet niet of je het begrijpt maar de Nederlandse economie gaat zo wel naar beneden.

Of registreer je om te kunnen reageren.