Home

Achtergrond 190 x bekeken 2 reacties

'EU-zeugenstapel op laagste peil in 20 jaar'

De Europese zeugenstapel komt eind dit jaar waarschijnlijk op het laagste peil in minstens twintig jaar terecht.

Dat berekent het Britse varkensschap BPEX op grond van actuele gegevens van een aantal EU-landen. Het aantal fokzeugen is de laatste zes maanden weer met negen procent gedaald en als die lijn dit jaar doorzet dan zijn er in december nog 13,68 miljoen fokzeugen over, weer 1,35 miljoen dan eind vorig jaar. Het aantal zeugen is daarmee op het laagste peil van tenminste 20 jaar. Voor die tijd vonden er in veel lidstaten nog geen tellingen plaats.

BPEX baseert zich op halfjaarlijkse tellingen van acht lidstaten. Gezamenlijk zijn deze landen verantwoordelijk voor 73 procent van de Europese zeugenstapel. “De EU schrijft alleen een telling per december voor. Een jaar is echter een lange tijd in de varkenssector en daarom houden de meeste landen ook halverwege het jaar een telling”, stelt technisch manager Tony Fowler van BPEX.

De belangrijkste verklaring voor de sterke daling lijken de hoge voerprijzen. Bij de sterkste dalers, Polen en Hongarije werd de sector bovendien geherstructureerd en stopten de voersubsidies.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    piet

    De stijging van de biggenproduktie komt nu pas op, omdat het aandeel NL-biggen hoger wordt in EU. In roemenie hebben ze nog geen 16 biggen/jaar.

  • no-profile-image

    x

    Bij een gelijkblijvende zeugenstapel in 20 jaar is de biggenproduktie toch nog ongeveer 40 % gestegen nl. van 18 naar +/- 25 biggen per zeug per jaar

Of registreer je om te kunnen reageren.