Home

Achtergrond 245 x bekeken

EU-ministers bijeen over conflict in Georgië

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 EU-landen komen vandaag in Brussel bijeen voor speciaal overleg over de crisis tussen Rusland en Georgië.

Belangrijkste opdracht voor de ministers is om een gemeenschappelijk standpunt te formuleren. Dat kan nog lastig genoeg worden, want de Baltische staten, Zweden en Polen willen een harde veroordeling van Rusland, terwijl de Italiaanse premier Silvio Berlusconi een stuk milder is voor zijn vriend de Russische premier Vladimir Poetin.

De NAVO-landen, waaronder ook Italië, kwamen dinsdag wel tot een gemeenschappelijke veroordeling van het "excessieve en buitenproportionele geweld'' van het Russische leger in Georgië. De Franse president Nicolas Sarkozy, dit half jaar voorzitter van de Europese Unie, werd het dinsdag met de Russische president Dmitri Medvedev eens over de hoofdlijnen van een vredesakkoord. De resultaten van Sarkozy's bezoek aan Moskou en Tbilisi zullen door de EU-ministers woensdag worden besproken.

Namens Nederland komt staatssecretaris Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Minister Maxime Verhagen heeft nog verlof.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.