Home

Achtergrond 238 x bekeken 15 reacties

EU aan de slag met marges

De landbouwcommissie van het Europees parlement komt met een rapport over margeverdeling in de agrarische sector.

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) heeft de Europese Commissie gevraagd een monitor voor die margeverdeling in te stellen. De Lange wil met dit 1 miljoen euro kostende proefproject de rendementsverdeling in de Europese voedselketen in beeld brengen. Zo moet duidelijk worden wat primaire producenten, verwerkers, leveranciers, handelaren en supermarkten aan bijvoorbeeld vlees-, zuivel- en groente- en fruitproducten overhouden. Uit het proefproject moet blijken of constante monitoring van de margeverdeling zin heeft.

Het rapport van de landbouwcommissie komt er zeker. "Daarbij kijken we hoe groot het verschil tussen producenten- en consumentenprijs is en waar dat vandaan komt. Pas als we dat weten, kunnen we een oplossing voorstellen. Misschien dat organisatietechnische maatregelen, zoals meer ketensamenwerking, voldoende zijn. Misschien zijn financiële vangnetten nodig."

Collega-parlementariërs kunnen zich grotendeels vinden in het voorstel van De Lange, zegt VVD-er Jan Mulder. "Eerder dit jaar is een verklaring ingediend om machtsmisbruik door supermarkten te onderzoeken. Het parlement steunde deze verklaring, ik heb zelf ook getekend en ik ben ook voor dit project."

Mulder vraagt zich echter af of het verzoek zin heeft. "Er zijn al eerder vergelijkbare pogingen gedaan en het komt toch op hetzelfde neer. De supermarkten zijn gewoon veel te machtig voor de versnipperde landbouw. Het is een herhaling van zetten."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik die link dan even gelezen, http://www.agd.nl/1056688/Nieuws/Artikel/NVV-zoekt-steun-in-Brussel.htm

  Er staat in 'Het Productschap Vee en Vlees weigerde onlangs nog daaraan mee te werken', ik ben benieuwd naar de redenen waarom duidelijkheid in de marges niet gewenst voor de PVV, vreemd, heel erg vreemd.....

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het is weer een leuk onderzoekje voor de bühne, de politiek loopt toch aan het handje van de grote multinationals. Van de politiek hoeven we geen oplossing te verwachtten. Zeker in Nederland kan de retail de producenten straffeloos uitbuitten. De politiek met de mond vol van normen en waarden laat hier een kans lopen op een rechtvaardige samenleving

 • no-profile-image

  bert

  simpel.
  als je de varkensboer een dubbeltje meer per kg. geeft; is het in de winkel al snel een euro per kg meer geworden.
  hoe kan dit; dit komt omdat elke tussen handel zijn marge overeind houd.
  dus een voorbeeld. slager zet 22% op dit dubbeltje, weer een tussenhandelaar zet daar weer zijn marge bovenop, dan ook weer de winkel weer daar boven op zijn marge. dus hoe hoger de kg, prijs, des te hoger worden de winsten van de slager en winkels.
  als de tussenhandel eens met mekaar afspreken een marge te tellen op een vast kg prijs. en wat de boer meer krijgt zo te laten.

 • no-profile-image

  Boer

  Klopt Patrick, dit is heeeel vreemd, maar ook logisch. In het PVV zitten ook de slachterijwereld (COV en LTO) en de supermarkten (CBL). Allen willen blijkbaar niet opkomen voor de boerengezinnnen en met een onderzoek toon je de marges van deze "boeven" aan en dat willen ze niet, bang om in te leveren. Gelukkig hebben we nog de NVV die vanuit boerenhart reageert en opkomt voor de boer en hun gezinnen.

 • no-profile-image

  boer

  Kees slagvaardig, als vion is gekocht door boeren om boeren een goede prijs te geven, waarom betalen ze dan zo belabberd ???? Als vion/lto de marges eerlijk wil verdelen waarom heeft vion dat 10% rendement gedraaid de laatste jaren en de varkenshouder en zijn gezin -4% ja je leest het goed MIN 4%. Echt goed bezig die vion/lto.

 • no-profile-image

  gert

  kijk eens naar een portie frites,je betaaldt 1,75 euro,hiervan krijgt de boer misschien 2 of 3cent

 • no-profile-image

  NVV

  NVV lobby voor marge onderzoek succesvol

  Zie ook: www.agd.nl/1056688/Nieuws/Artikel/NVV-zoekt-steun-in-Brussel.htm

 • no-profile-image

  al

  Ik zag frambozen in de winkel liggen voor 2,69 euro per bakje van 125 gram. Wij als teler krijgen voor dit bakje 0,50 euro. Iedere schakel verdient er dus grof aan en de teler legt er geld bij want dit is onder de kostprijs.

 • no-profile-image

  sjeng

  Ik denk dat zo ook tot de ontdekking komen dat overheden zich meer toeeigenen dat gedacht in de vorm van heffingen, accijnzen, btw en belastingen, kosten keuringen etc.
  Deze nog niet eens tussenhandel neemt al een gedeelte voor zijn rekening zonder dat het waarde toevoegd.

 • no-profile-image

  andere melkveehouder

  Als we zinloze discussie's vermijden en kort en krachtig ons doel willen halen, dan is er maar één oplossing zoals ook "Antonio Rotterdam" op dit forum al heeft uiteengezet.
  Probeer de sectoren te bundelen, koop een supermarktketen op (of zet er zelf een op) en zorg dat de voedselverkoop in eigen handen komt.

 • no-profile-image

  meer

  Begin in de varkenshouderij is er. www.unifar.nl

 • no-profile-image

  melkveehouder

  We kunnen een voorbeeld nemen aan het Van der Valk concern. Zij zijn als familiebedrijf begonnen in de horeca en hebben vervolgens de tussenschakels naar zich toe getrokken. Dit tot de produktie toe.
  Wij als landbouw moeten precies het tegenovergestelde doen. We hebben bijna alle schakels in handen, nu de verkoop van het produkt nog.
  LTO, presenteer deze suggestie op jullie vergaderingen, peil de bereidwiligheid onder de boeren en pak dan de zaak op als men dit wil.

 • no-profile-image

  Patrick

  Heel Goed punt van Esther de Lange (CDA).
  Ik ben ook voor inzicht in de hele voedselketen en repectvolle marges om van te leven.

 • no-profile-image

  Kees slagvaardig

  LTO zet zich in voor een beter rendement en een eerlijke margeverdeling in de keten. Het project Varkel voor de varkenshouderij is hiervan een voorbeeld. De ZLTO heeft met de koop van Vion het heft in eigen handen genomen. Kracht aan de boeren. Nu nog een paar supermarktketens opkopen dan stroomt het geld binnen.

  http://www.ltonoord.nl/nl/25222685-%5BLink_page%5D.html?location=7067738591492946,10009161,true

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...dit weten we al enige decennia...waarom nu actie?...houden we
  geen agr. producenten over?...buig U als
  Europarlementariers dan ook maar eens
  over de volle bagagedragers van de agr.
  sector...want al verkoop ik mijn piepertjes aan de deur...dus rechtstreeks
  aan de klant...dan nog moet HPA, Bedrijf-
  schap, KvK en wat-dies-meer-zij MEE-
  ETEN... in Nl. hebben wij geen werkelozen
  maar ambtenaren die zichzelf een baan
  verschaffen...en daaraan gaat een groot
  gedeelte van onze verkoopprijs op...neem dan nog de marges van onze
  grootwinkelbedrijven, verwerkers etc.
  en tel uit je opbrengstprijs : onder de
  kostprijs! ...oplossing..: gewoon weer
  ruilhandel...voedsel voor kraaltjes en
  vice-versa......

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.