Home

Achtergrond 281 x bekeken

Droog weer noodzaak voor goede uienoogst

De lage notering op de beurs in Emmeloord geeft al aan dat er een goede zaaiuienoogst verwacht.

Luc Remijn van DLV en het Uien Informatie en Kennis Centrum (UIKC) neemt waar dat uien een week voorlopen. "De uien kunnen een week extra groeien. Dat wordt dus een goede kilo-opbrengst. Kwaliteit moet in de gaten worden gehouden", zegt Remijn.

Gerard Buizer, account-manager bij De Groot en Slot verwacht dat de afzet van zaaiuien door de aanwezigheid van plantuien geen schone start krijgt. Dat drukt de prijs, bovenop de verwachting dat meer uien zijn uitgezaaid en een goede opbrengst per hectare wordt verwacht. Hij verwacht tevens een goede kwaliteit. "De bol-nekverhouding van uien is veel beter dan vorig jaar." Dat verschaft de teler meer macht op de uienmarkt.

Buizer denkt niet dat de oogst per hectare veel hoger uitpakt dan vorig jaar. "Zaaiuien zijn vertraagd op gang gekomen en augustus was geen goede groeimaand met veel regen en weinig zon." Uien slijten erg hard door het slechte weer. "September moet maar een mooie oogstmaand worden, waarbij veel klasse I achter de planken komt."

Remijn is positief over de kilo’s, maar waarschuwt voor bacteriën die op de loer liggen. "Zeker als het beter weer wordt. Bladvlekkenziekte en trips kunnen aan het eind van de rit toch nog kilo’s kosten. En die kilo’s moeten de lage prijs compenseren."

Of registreer je om te kunnen reageren.