Home

Achtergrond 200 x bekeken 1 reactie

Delftse basisschool stemt lessen af op bioritme

De nieuwe basisschool De Schatkaart in Delft gaat vanaf 1 september les geven op basis van het bioritme van kinderen. Volgens directeur Geke de Jong zijn er niet veel scholen die dit doen.

Uit onderzoek is volgens haar gebleken dat het kortetermijngeheugen het actiefst is tussen 10.00 en 12.00 uur. "Dan willen we vooral nieuwe lesstof leren, zoals rekenen en lezen.'' Op dat tijdstip spelen de kinderen op andere scholen buiten. "Wij komen langzamer op gang omdat is gebleken dat kinderen tijd nodig hebben om op te starten'', aldus De Jong. Zij stelt dat het bijvoorbeeld in Frankrijk heel normaal is om ook rustige momenten in het lesprogramma te stoppen.

Het langetermijngeheugen werkt het beste tijdens de middaguren en is van belang voor het uitbreiden van de kennis. "Dan gaan de kinderen bijvoorbeeld winkeltje spelen en zo hun rekenvaardigheid van de ochtend in de praktijk brengen.''

Niet alleen het bioritme is een onderdeel van het 'vernieuwende onderwijsconcept'. Zo werkt de school met thema's: in het ene blok is er meer aandacht voor bijvoorbeeld aardrijkskunde, legt De Jong uit. Verder krijgen de kinderen deels les in het Engels, ook de kleuters. De school opent maandag voor bijna zestig kinderen zijn deuren.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Boerin

    Zo nieuw is dat niet, een van onze kinderen gaat naar een school voor speciaal basisonderwijs (mlk) en daar wordt al meer dan 75 jaar gewerkt met het systeem van leren door korte instructieblokken, aansluitend toepassen in spelmomenten en na de broodmaaltijd om 12.00 uur wordt de middag gevuld met sporten, muziek, tekenen of toegepaste techniek in de vorm van koken tuinieren werken op de schoolboerderij, houtbewerken, naaien, breien, borduren, solderen enz. daar weet men al lang dat kinderen in de ochtend beter leren dan in de middag, mijn ervaring is dan ook dat deze vorm van onderwijs eigenlijk voor elk kind zou moeten, vooral vanwege de handigheid die kinderen opdoen in de praktijkvakken, maar eerlijk is eerlijk, het is natuurlijk wel een erg dure vorm van onderwijs. dat vind men in Den Haag ook, getuige het leerlingenaantal: 10 jaar geleden mochten er nog 225 leerlingen naar die school dit jaar zijn et er nog maar 84!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.