Home

Achtergrond 257 x bekeken 1 reactie

Corridor voor kalkoenen nog niet rond

De corridor voor Nederlandse vleeskalkoenen tijdens uitbraken van besmettelijke pluimveeziekten laat nog altijd op zich wachten.

De hoogste veterinair van het ministerie van landbouw, Peter de Leeuw, en zijn Duitse collega onderhandelen nog over de vaststelling ervan. De corridor tussen Nederland en Duitsland moet er voor zorgen dat kalkoenen ook tijdens bijvoorbeeld een vogelpestperiode nog geëxporteerd kunnen worden. Dit is voor de sector van groot belang, omdat Nederlandse kalkoenen in het buitenland geslacht worden. Wanneer de dieren niet geëxporteerd mogen worden, zorgt dat voor grote welzijnsproblemen.

Volgens Ben Dellaert van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) hebben er in de laatste jaren verschillende gesprekken plaats gevonden over de corridor. De plannen zijn zo goed als rond, alleen moeten volgens hem nog officiële afspraken worden gemaakt tussen het Nederlandse en het Duitse ministerie. Eerder was de verwachting dat de corridor deze zomer geregeld zou zijn. Het landbouwministerie, het PPE en pluimveevakbonden NVP en NOP praten er sinds 2006 over. "In principe is het allemaal geregeld. De slachterijen hebben toegezegd te willen slachten tijdens vogelpestperiodes", zegt Theo Coumans, voorzitter van de NOP-kring kalkoenenhouders. Deze toezegging was een voorwaarde van LNV om akkoord te gaan met een corridor.

"De bal ligt nu bij het ministerie", vult Dellaert aan. "Wij hebben De Leeuw schriftelijk verzocht om nog in ’vredestijd’ afspraken te maken met de Duitse hoogste veterinair." Een woordvoerder van het ministerie reageert:"Het ligt wat ingewikkelder dan enkel afspraken tussen twee landen. We hebben ook te maken met Europese wetgeving bij een uitbraak van vogelpest. Het gesprek loopt, hoe lang dat nog duurt kan ik niet zeggen."

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    dorien

    Waarom moeten nederlandse kalkoenen (en alle andere landbouwdieren) in hemelsnaam kilometers op transport om in andere europese landen geslacht te worden?
    Waarom kan het niet gewoon hier in Nederland? We zijn al immers de grootste industrieel op het gebied van de bulkvleesproductie.

Of registreer je om te kunnen reageren.