Home

Achtergrond 239 x bekeken 1 reactie

China van export naar import

De waarde van de Chinese voedselimport was dit jaar voor het eerst sinds decennia hoger dan de waarde van de export.

Dat blijkt uit de laatste statistieken van het Geneefse Global Trade Information Services. De handel met Nederland neemt tevens toe, zij het beperkt. De ommekeer heeft volgens het staatspersbureau Xinhua te maken met hogere prijzen voor basisproducten als soja en granen. De handelsbalans viel uiteindelijk het eerste halfjaar 3,9 miljard euro negatief uit. De totale waarde van de handel bedroeg 33 miljard euro.

De eerste vijf maanden van dit jaar steeg de Nederlandse import van Chinese producten licht, van een omzet van 169 miljoen euro vorig jaar naar 185 miljoen euro nu. De export steeg in dezelfde periode van 66 naar 72 miljoen euro. De export naar China betreft vooral bewerkte producten, maar ook zuivel en vis. De import betreft in Nederland vooral groente en fruit, waarvan de importwaarde 102 miljoen euro betreft.

Een jaar eerder kende China nog een surplus van 1,7 miljard euro. De waarde van importen steeg in de tussenliggende periode echter met 72 procent terwijl de uitvoer slechts 12 procent in waarde steeg. Net name het Amerikaanse continent profiteerde. Amerikaanse en Braziliaanse bedrijven zagen hun verkopen in China verdubbelen. De uitvoer van producten uit Argentinië steeg 132 procent.
China geldt als de belangrijkste consument en producent van varkensvlees, en is normaliter vrijwel zelfvoorzienend qua granen. Het importeert veel kwalitatief minder pluimveevlees en is een voorname exporteur van filet.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Color Grower

    Zelfs de chinezen begrijpen nu dat hun lokaal geproduceerd voedsel zwaar vergiftigd is en dus geven ze de voorkeur aan geimporteerd voedsel.

Of registreer je om te kunnen reageren.