Home

Achtergrond 356 x bekeken 7 reacties

Chemische vliegenbestrijding mag in biologische stal

Alle chemische middelen die in de gangbare veehouderij zijn toegestaan voor vliegenbestrijding zijn ook in de biologische sector toegestaan.

Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de biologische en de reguliere sectoren. Dat is een van de conclusies van het rapport ’Aanpak vliegenbestrijding in de biologische varkenshouderij’ van de Animal Sciences Group.

Onderzoekers van ASG hebben de vliegenbestrijding in de biologische varkenshouderij geanalyseerd. Ze pleiten voor terughoudendheid bij de toepassing van chemische middelen voor vliegenbestrijding. Onderzoeker Aize Kijlstra durft niet te zeggen in hoeverre chemie nu ook wordt toegepast in de biologische sector. "We doen een enquête onder de biologische varkenshouders. We hopen er volgende maand iets meer over te weten."

Als er veel chemische middelen worden gebruikt bestaat de kans dat er te veel verontreiniging in de mest terechtkomt. Dat kan problemen geven bij aanwending van de mest in biologische teelten.

De onderzoekers pleiten voor een geïntegreerde aanpak van vliegenoverlast met beperkt gebruik van chemische middelen. Belangrijk daarbij is bedrijfshygiëne. De varkenshouder moet voorkomen dat er broedplaatsen ontstaan voor vliegen. Verder kunnen met rubberflappen en horren vliegen buiten de deur worden gehouden.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marcel

  er staat in dit artikel alleen dat het mag, niet dat het ook gebeurt. De enquete waaruit dit moet blijken is nog niet afgenomen.

 • no-profile-image

  anneke

  hmmm ik zou niet zo blij zijn met vogels in mijn stal. Je weet maar nooit.... wat voor een enge ziekte je binnen haalt. Verder chem. bestrijding van vliegen in de biolog. veehouderij vind ik behoorlijk krom en vindt dat niet bij die sector passen.

 • no-profile-image

  voor ieder probleem is er een oplossing

  begin bij het begin , als je de maden bestrijd met bv madendood plus van schippers dan heb je een absoluut ongevaarlijk middel voor mens , dier en milieu en voor de zwaluwen zijn er buiten nog genoeg andere insekten , dus boer blij en zwaluw ook !!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik ben het eens met 'boerenzwaluw' en heb ook deze ervaring.
  Hier kan geen bestrijdingsmiddel tegenop en het prachtig om te zien. Daarom ben ik altijd heel voorzichtig om de nesten niet te beschadigen. Zwaluwjongen komen het jaar erna altijd terug naar het nest waar ze geboren zijn.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Chemische middelen voor de biologische sector? Ach de biologische sector zal het wel weer met een mooi verhaal verkopen zodat de geitenwollensokkers weer tevreden gesteld worden.

 • no-profile-image

  boer

  In de biosector heet dit ook niet chemische bestrijding maar correctiemiddel.

 • no-profile-image

  Boerenzwaluw

  Elke situatie is anders zeg ik maar even als veehouder met koeien.Maar mijn ervaring is sinds ik geen vliegemiddelen meer gebruik er elk jaar een toename van het aantal zwaluwen vooral de boerenzwaluw. Er broeden nu zo'n 15 paren.Het is dan ook een drukte in de stal. Het is dan vaak ook genieten van hun vliegkunsten.
  Mooi is te zien dat zwaluwen altijd op leilijnen hun nesten bouwen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.