Home

Achtergrond 239 x bekeken

Centrale banken: keuze tussen economie en inflatie

De economie van de Eurozone toont weinig tekenen van herstel en heeft nu eindelijk ook de voedingsmiddelenindustrie bereikt.

De productiecijfers lopen terug onder druk van hoge prijzen voor voeding en verpakkingsmaterialen. Beleggers zetten erop in dat de Europese Centrale Bank de rente niet verder doet stijgen dan de huidige 4,25 procent. De voedsel- en energieprijzen stuwen wellicht nog altijd de inflatie, een lage inflatie met een kapotte economie is evenmin welkom. Centrale bankiers in de VS en Europa zoeken al maanden, met beperkt succes, naar een balans.

Voorzitter Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) vroeg zich vandaag hardop af of banken, de spil van de economie, de geldinjecties van centrale banken nog wel verdienen. Wellink schaart zich hiermee achter de Britse centrale bank. Die stelde eerder deze week paal en perk aan een noodfonds voor noodlijdende banken. Ze konden problematische hypotheekportefeuilles onder een loket onderbrengen. In oktober komt hier een eind aan en wachten afschrijvingen.

Door onderling wantrouwen lenen banken minder aan elkaar. Zelfs de zelfverklaard conservatieve Rabobank heeft voor noodgevallen een pakket problematische hypotheken klaarliggen voor verzending naar Frankfurt, meldt het Financieele Dagblad.
De prijs van energie bleef deze week op het relatief lage niveau van een week eerder. Olie daalde aanvankelijk deze week in prijs maar steeg weer naar 115 dollar (77,6 euro), het hoogste niveau in de laatste zeven handelsdagen. De gasprijs daalde wederom licht tot 34 cent per kuub.

De CRB-index van Reuters/Jefferies, die de prestatie van negentien grondstoffen meet, daalde sinds de top van 3 juli al met ruim 22 procent. Volgens Jim Rogers, die de agrarische Rici-beleggingsindex uitvond, betekenen recente prijsdalingen van energie en agrarische grondstoffen niks. Niet zolang de 'gewone' aandelen weinig verbeteren. Hij geeft persagentschap Bloomberg een voorbeeld: "De afgelopen 9,5 jaar sinds de 'bull-market', met snel oplopende prijzen, begon, is olie drie maal gedaald met 40, 50 procent. De bullmarket voor grondstoffen bleef, en blijft zolang het aanbod niet drastisch verbeterd, voor tenminste enkele jaren."

De cijfers geven de Amerikaan deels gelijk. De graanvoorraden stijgen volgens het recent gepubliceerde Wasde-rapport (World Agricultural Supply and Demand Estimates). De sojavoorraad is dan weer lager ingeschat. Onderzoeksbureau Czarnikow schat dat de suikerproductie terugloopt. Dit oogstjaar stevenen we volgens de Britse onderzoekers af op een tekort van 3,3 miljoen ton.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.