Home

Achtergrond 162 x bekeken

CU wil subsidie voor controles op alcoholverkoop

De ChristenUnie wil subsidie verlenen aan supermarkten die op afstand de verkoop van alcohol controleren.

De partij vindt wel dat alleen supermarkten die de leeftijdsgrens van zestien naar achttien jaar opschroeven, subsidie moeten krijgen.

Dat heeft Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie vandaag gezegd. Hij bevestigt daarmee een bericht in de gratis krant Sp!ts. Binnenkort komt supermarktketen C1000 met het nieuwe controlesysteem. Daarbij worden er camerabeelden gemaakt van klanten die alcohol kopen.

Controleurs die in het hoofdkantoor van C1000 zijn gevestigd, bekijken de beelden. Twijfelen zij over de leeftijd van de klant, dan moet die zijn identiteitsbewijs laten zien.

CU-Kamerlid Voordewind wil een "aantal miljoenen'' subsidie verstrekken aan supermarkten die het systeem invoeren. Voor een deel dient het geld als compensatie voor de gederfde inkomsten. Als voorwaarde voor de subsidie mogen de supermarkten immers geen alcohol meer mogen verkopen aan zestien- en zeventienjarigen.

Kamerlid Lea Bouwmeester van de PvdA noemt de voorwaarde die Voordewind aan het steungeld stelt "chantage''. "Met subsidie afdwingen dat de leeftijdsgrens omhoog gaat, is van de zotte'', stelt zij. Overigens mogen steden en dorpen een verhoogde grens wel bij supermarkten binnen de gemeentegrens afdwingen.

Met CDA-Kamerlid Cisca Joldersma vindt Bouwmeester bovendien dat supermarkten geen geld hoeven te ontvangen voor controles die zij volgens de wet moeten uitvoeren. Bovendien vragen de twee Kamerleden zich af waarom het systeem van C1000 gesubsidieerd zou moeten worden terwijl andere methodes geen overheidsgeld ontvangen.

In juni kondigde de brancheorganisatie van supermarkten al aan dat winkels iedereen die er jonger uitziet dan twintig jaar om legitimatie gaan vragen als zij alcohol of tabak willen kopen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.