Home

Achtergrond 163 x bekeken

CNV wil btw-verhoging helemaal van de baan

Het kabinet moet de btw-verhoging van 19 naar 20 procent niet met een jaar uitstellen, maar volgens de vakcentrale CNV helemaal schrappen.

Vicevoorzitter Rienk van Splunder van de christelijke vakcentrale zei vandaag dat "afstel nu de reële optie is'', omdat een jaar later dezelfde economische problemen nog steeds zullen spelen. Deze week bleek uit uitgelekte ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) dat de economie volgend jaar niet met 1,25 procent, maar met 1 procent groeit. Ook loopt de inflatie in 2009 naar verwachting op tot 3,8 procent. Het kabinet overweegt nu om de btw-verhoging met een jaar uit te stellen om de inflatie te beteugelen en de koopkracht op peil te houden.

"Maar de problemen met de inflatie en hoge olieprijzen zullen een jaar later nog steeds spelen of nog erger zijn'', aldus Van Splunder. Volgens hem moet de politiek een langetermijnoplossing bedenken. De CNV'er hekelt politici die bij de vakbeweging hameren op loonmatiging nu er problemen zijn. "De verantwoording ligt bij het kabinet. De politiek heeft de btw-verhoging zelf bedacht en mag zelf voor de oplossing zorgen.''

Bovendien kent de Nederlandse vakbeweging volgens hem een lange traditie van verantwoorde looneisen. Hij wees nog op een vorige maand gepubliceerd onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken, waaruit blijkt dat de gemiddelde loonstijging in cao's dit jaar 3 procent bedraagt. "Dat is slechts 0,25 procent boven de inflatie. Hoeveel moeten we nog matigen? We kunnen niet onder de inflatie gaan zitten.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.