Home

Achtergrond 170 x bekeken 3 reacties

Britten vinden blauwtong bij acht ingevoerde koeien

Acht uit Duitsland naar Groot-Brittannie ingevoerde koeien zijn volgens het plattelandsministerie Defra besmet met blauwtong.

De dieren maakten alle deel uit van één Duitse partij die door een Nederlandse exporteur naar een boerderij in het Zuidengelse Devon is vervoerd. De blauwtong werd volgens Defra aangetroffen bij de verplichte controle op uit blauwtong-gebieden ingevoerd vee. Een paar dagen geleden werd in Engeland ook al blauwtong ontdekt bij twee uit Frankrijk afkomstige schapen.

De Britse autoriteiten handhaven de controles, ook al gaat het om dieren die van de ene - Duitse - naar een andere - Engelse - beschermingszone gaan. ‘"Wij controleren altijd dieren die uit beschermingszones in andere Europese landen zijn gekomen. Dat nu blauwtong bij deze dieren is aangetroffen, toont juist weer eens aan hoe belangrijk die controles feitelijk zijn," aldus een woordvoerder van Defra in Londen.

Nederlandse bronnen stellen dat de dieren geen blauwtong of daarmee verband houdende ziekteverschijnselen hadden maar alleen maar positief testen op de antistoffen. De woordvoerder van Defra bestrijdt die lezing: ‘"Het gaat hier om blauwtong zelf." De betrokken veehouderij in Devon is tijdelijk onder restrictie geplaatst maar de dieren worden niet geruimd. "Dat deden we in het begin van de uitbraak vorig jaar nog wel maar die praktijk is al een tijd geleden gestopt," zegt de Defra-woordvoerder.

Het ministerie waarschuwt in een verklaring naar aanleiding van de vondst weer tegen de invoer van vee uit BT-gebieden: "Deze gevallen maken opnieuw duidelijk dat boeren zich bewust moeten zijn van de risico’s van ingevoerde dieren uit beschermingszones en erg zorgvuldig de mogelijke gevolgen voor hun eigen vee en dat van hun buren in ogenschouw moeten nemen."

Defra heeft verder laten weten dat de Engelse beschermingszone vanaf deze week is uitgebreid met Northumberland en Cumbria, de twee regio’s in Noord-Engeland langs de Schotse grens. Dat gebeurt nu voldoende vaccin is afgeleverd om de dieren in deze streken in te enten. Met die uitbreiding valt nu heel Engeland onder de beschermingszone.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hendrikus

  ingevoerde dieren vinden ze ineens van alles,dieren wat ze uitvoeren ,mankeren helemaal,echt waar ,,,,,,,,,,,,,niets

 • no-profile-image

  Bussygirl

  Gewoon niet meer sjouwen met dieren, je eigen vee fokken en verzorgen tot het oud is of geslacht moet

 • no-profile-image

  dirk

  Weten ze daar ook eens wat het is om dierziekten in te voeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.